Υπουργικές αποφάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων

0
173
ereyna gia ydrogonanthrakes

ereyna gia ydrogonanthrakes

Υπεγράφησαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη, δύο υπουργικές αποφάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Η πρώτη αφορά στην προκήρυξη του διεθνούς γύρου παραχωρήσεων των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στις 20 θαλάσσιες περιοχές (blocks) στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Η απόφαση αποστέλλεται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η υποβολή προσφορών θα ξεκινήσει από την ημερομηνία δημοσίευσης στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα διαρκέσει έξι μήνες.

Η δεύτερη απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ αναφέρεται στο διεθνή διαγωνισμό υποβολής προσφορών για τις τρεις χερσαίες περιοχές στη δυτική Ελλάδα («Άρτα – Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος») για τις οποίες είχε κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από την εταιρεία «ENEL στα μέσα Απριλίου.

Με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να υποβάλουν προσφορές για τις περιοχές αυτές. Η απόφαση αποστέλλεται επίσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών είναι 90 ημέρες από τη δημοσίευσή της στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.