Όσα πρέπει να γνωρίζετε για απογραφή & εξισωτική

0
227
ktinotrofos

ktinotrofos

Σε ενημέρωση των κτηνοτρόφων σχετικά με την απογραφή του ζωικού κεφαλαίου και την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης προχώρησε σήμερα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Λακωνίας.

Όπως σημειώνεται, η απογραφή του ζωικού κεφαλαίου δεν θα επηρεαστεί από τις απώλειες που είχαν οι κτηνοτρόφοι από τον καταρροϊκό πυρετό, καθώς ως βάση λαμβάνεται υπόψη το ζωικό κεφάλαιο που ήταν καταγεγραμμένο έως τον Μάιο του 2014. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης λόγω των απωλειών από τον καταρροϊκό.

Επίσης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης και των ποιοτικών παρακρατημάτων στα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή οι οποίοι είχαν προβλήματα μετακινήσεων των εκτροφών τους λόγω καταρροϊκού πυρετού και καραντίνας, πάρθηκε απόφαση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να μην αποτελεί αιτία απόρριψης της αίτησης η μη τήρηση της προβλεπόμενης υποχρεωτικής πεντάμηνης μετακίνησης των εκτροφών τους και να τους καταβληθεί κανονικά η εξισωτική.

Ειδικά δε για την εξισωτική αποζημίωση, προκειμένου να είναι εφικτή η πληρωμή της έως τις 31/12/2014, θα πρέπει η απογραφή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/11/2014. Οποιαδήποτε αίτηση για παράταση της απογραφής είναι προφανές ότι θα οδηγήσει και σε καθυστέρηση της πληρωμής. Η επισήμανση γίνεται γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, μέχρι τις 12/11/2014 είχε απογραφεί μόλις το 1% του αναμενόμενου ζωικού κεφαλαίου.

Η ΔΑΟΚ Λακωνίας παρακαλεί για την άμεση ανταπόκριση των ενδιαφερομένων, ώστε σε συνεργασία μαζί της να ολοκληρωθούν οι πληρωμές του 2014.