Μανιάτικες πίτες τραβηχτές

0
5750

(συνταγή της κ. Αρχοντούλας Μιχελάκου – Παναγιωτοπούλου)

Υλικά

⇒ 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
⇒ 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
⇒ 1 κ.γ. αλάτι
⇒ 2 κ.σ. λάδι
⇒ 1 ποτήρι χλιαρό νερό
⇒ Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε μια λεκανίτσα ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, το λάδι και τα ανακατεύετε καλά. Ύστερα προσθέτετε σιγά-σιγά το νερό και αρχίζετε να ζυμώνετε. Πρέπει να πάρετε με τα χέρια σας όλο το αλεύρι που βρίσκεται στα τοιχώματα της λεκάνης.
Ζυμώνετε καλά. Το ζυμάρι θα είναι έτοιμο μόλις κάνει φουσκάλες!
Αφού το σταυρώσετε, το σκεπάζετε με μια πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για μία περίπου ώρα, μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο.
Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, παίρνετε στα χέρια σας μια ποσότητα σε μέγεθος καρυδιού και το βουτάτε σε λίγο λαδάκι. Ύστερα με τα δάχτυλα τραβάτε το ζυμάρι ν’ ανοίξει στο μέγεθος που θέλετε (ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού σας).
Στη συνέχεια βάζετε λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί.
Αφού φτιάξετε αρκετές πίτες, τις οποίες έχετε ακουμπήσει πάνω σε επιφάνεια αλευρωμένη ελαφρώς (για να μην κολλήσουν), παίρνετε μία μία και τις τηγανίζετε.

* Τρώγονται σκέτες, με τυρί, με ελιές, αλλά και γλυκές με μέλι και κανέλα.