Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης πραγματοποίησε χθες αυτοψία στον οδικό άξονα Καλαμάτας – Σπάρτης και στα ορεινά χωριά του δήμου Καλαμάτας του Ταϋγέτου που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από κατολισθήσεις και καθιζήσεις λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μαζί του βρέθηκαν η θεματική αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Κωνσταντίνα Νικολάκου, η θεματική αντιπεριφερειάρχης αρμόδια για θέματα της Μεσσηνίας Αντωνία Μπούζα, επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) και οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Στη συνέχεια ακολούθησε τεχνική σύσκεψη στο διοικητήριο της Μεσσηνίας.

“Πάνω απ’ όλα για εμάς είναι η ασφάλεια των πολιτών μας” τόνισε ο περιφερειάρχης, λέγοντας πως το πρώτο βήμα είναι να γίνει μια ολιστική μελέτη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικιστικοί πυρήνες του Ταϋγέτου σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, το ΙΓΜΕ και το ΓΕΩΤΕΕ. Ως δεύτερο βήμα όρισε την άμεση αντιμετώπιση της μεταβατικής πρόσβασης και της διευθέτησης της κυκλοφορίας του οδικού δικτύου, με απαραίτητη προϋπόθεση την ασφάλεια, όσο το δυνατόν συντομότερα. Το τρίτο βήμα είναι να προχωρήσει άμεσα μια ολοκληρωμένη μελέτη για μια ολιστική προσέγγιση και επανόρθωση των ζημιών κατά μήκος του οδικού άξονα, ώστε να υλοποιηθεί ένα άρτιο και ασφαλές έργο που θα δίνει τη δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης και χρήσης του οδικού άξονα Καλαμάτας – Σπάρτης. “Για το λόγο αυτό θα αξιοποιήσουμε πόρους από τα 68 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίζουμε τώρα για τη βελτίωση του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της Περιφέρειας Πελοποννήσου” δήλωσε ο κ. Τατούλης.

Συνέχισε λέγοντας πως “είναι γεγονός ότι η Περιφέρειά μας έχει πληγεί αρκετές φορές από ακραία καιρικά φαινόμενα (…) Τώρα αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές φαινόμενο με πολλά χιόνια και βροχές» και ανακοίνωσε ότι “πολύ σύντομα θα δώσουμε την πρόσβαση στο ένα κομμάτι. Υπάρχει όμως ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που απειλεί κάποιες κοινότητες, το οποίο θα εξετάσουμε πολύ επισταμένα ώστε να το αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου”.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι οι τέως νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις Λακωνίας και Μεσσηνίας είχαν αναλάβει την ευθύνη σε ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα να διαμορφώσουν ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη συνέχιση της δυναμικής της ανάπτυξης του Ταϋγέτου. “Δυστυχώς όμως ο προγραμματισμός αυτός και η σχετική μελέτη δεν εξελίχθηκαν όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα να νιώθει ο τόπος εγκαταλελειμμένος” είπε χαρακτηριστικά.