Άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ζητά η Συνεργασία Οικονομολόγων Πελοποννήσου

Synergasia Oikonomologon Peloponnisou logo

Synergasia Oikonomologon Peloponnisou logo

Όχι μόνο άδικο αλλά και αντισυνταγματικό, “αφού οδηγεί στη δήμευση της μικρής ιδιοκτησίας στη χώρα μας”, χαρακτηρίζει τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων η Συνεργασία Οικονομολόγων Πελοποννήσου.

Όπως επισημαίνει η Συνεργασία, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει μείωση από το προηγούμενο “χαράτσι”, στην πραγματικότητα ο νόμος προσθέτει και συμπληρωματικό φόρο και τον μονιμοποιεί, βγάζοντας “στο σφυρί” ακόμη και την πρώτη κατοικία και καθιστώντας τους έλληνες πολίτες “νοικάρηδες” στο σπίτι που με αγώνες και θυσίες ζωής απέκτησαν για να στεγάσουν την οικογένειά τους, ενώ φορολογεί ακόμα και αγροτεμάχια σαν οικόπεδα.

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, η Συνεργασία Οικον/γων καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και να προχωρήσει σε ριζική αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, με νόμο που θα φορολογεί την ακίνητη περιουσία με τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά:

1. Προστασία της πρώτης κατοικίας.

2. Καθιέρωση αφορολόγητου ύψους τουλάχιστον 300.000 ευρώ για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων.

3. Αναλογικότητα με προοδευτική κλίμακα για τη φορολογία, ώστε να φορολογείται ο κάθε φορολογούμενος σύμφωνα με τη φοροδοτική ικανότητα.

4. Άμεση εφαρμογή του περιουσιολογίου και του κτηματολογίου για όλους τους έλληνες πολίτες.

Καλώντας το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας “να πρωτοστατήσει στην ανάδειξη του αντιλαϊκού χαρακτήρα των μνημονιακών ρυθμίσεων της συγκυβέρνησης” και “να μη λειτουργεί σαν φερέφωνο της κυβέρνησης ή σαν εφαλτήριο κομματικής ανέλιξης των στελεχών των παρατάξεων της ΔΗΚΙΟ και της ΠΑΣΚ-Ο”, η Συνεργασία δεσμεύεται πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε περιφερειακό επίπεδο, για την ανάδειξη των προβλημάτων τόσο της οικονομίας όσο και του κλάδου των οικονομολόγων.