Άμεση προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ζητούν οι Φίλοι του Νέου Μουσείου Σπάρτης

episkepsi sto Xymofix (1)

Με επιστολή τους προς την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, η οποία κοινοποιείται στη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και στον υπεύθυνο παρακολούθησης της υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης για τη μελέτη του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης Χαράλαμπο Σκούρο, οι Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης επισημαίνουν την ύπαρξη νομοθεσίας σχετικά με την υλοποίηση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών παρά τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 5 της παραπάνω προγραμματικής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 5 της προγραμματικής σύμβασης η συντάξασα το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης ΠΕ Λακωνίας αναφέρει:

«Άρθρο 5

Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης της Σύμβασης

Επισημαίνεται ότι προκειμένου να προκηρυχθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, χρειάζονται τα εξής προαπαιτούμενα:

γ. Θα πρέπει να εκδοθεί το νέο πλαίσιο διενέργειας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών από το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τον Ν.4412/2016. Μετά τα παραπάνω, η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας θα συντάξει τον φάκελο του έργου για τον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό εντός 3 μηνών».

Σύμφωνα όμως με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αριθμό πρωτοκ. Οικ.23932/ 16/05/2017, επισημαίνεται ότι ήδη από το 2016 έχουν παρασχεθεί οι αναγκαίες διευκρινίσεις και δεν υφίσταται νομοθετικό κενό για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

“Επομένως η ΠΕ Λακωνίας της οποίας οι υπηρεσίες είναι αποδέκτες της παραπάνω διευκρινιστικής εγκυκλίου πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί με το ισχύον νομικό πλαίσιο να προβεί άμεσα στην προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού” σημειώνει το Σωματείο Φίλων του Νέου Μουσείου.