Άναψαν τα αίματα στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης

dimotiko symvoulio 20-10-14

Θυελλώδες μπορεί να χαρακτηριστεί το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης, με την ένταση να εκδηλώνεται ουκ ολίγες φορές. Τα κυριότερα σημεία της συνεδρίασης:

> Η αρχή έγινε με τη βράβευση του ποδηλάτη του Σπαρτιατικού Δημήτρη Χριστάκου, που τερμάτισε πρώτος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Δρόμου στη Σερβία. Τιμητικό έπαινο έλαβε επίσης ο έτερος αθλητής του συλλόγου Βασίλης Δημητρόπουλος, που παρά την καλή του επίδοση στάθηκε άτυχος στον ίδιο αγώνα. Και οι δύο μαθητές χειροκροτήθηκαν θερμά και υποσχέθηκαν ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια στο μέλλον για νέες επιτυχίες.

dimotiko symvoulio 20-10-14 (1)

> Επιτυχημένο χαρακτήρισε ο δημοτικός σύμβουλος Στράτης Κοκκορός το μνημόσυνο ευεργετών που έγινε πρόσφατα στο Ξηροκάμπι, ζητώντας στο μέλλον να προσδίδεται σε αυτό η αίγλη που αρμόζει. Στο πλαίσιο της συζήτησης ο πρόεδρος του ΔΣ Σπύρος Μοιράγιας έκανε γνωστό ότι έχειdimotiko symvoulio 20-10-14 (2) ζητηθεί από όλους τους τοπικούς συμβούλους να ανακοινώσουν στο δήμο έως 31/12 τα ονόματα των αποθανόντων και εν ζωή ευεργετών, προκειμένου να τιμηθούν με κάθε επισημότητα.

> Το Σώμα απασχόλησε για μια ακόμη φορά η αμμοληψία που γίνεται στην περιοχή της Σκούρας. Και κάπου εδώ άρχισε το μπέρδεμα. Όπως είπε ο δήμαρχος, ο δήμος κατάφερε να σταματήσει για μια εβδομάδα το έργο, ωστόσο η Περιφέρεια (στην αρμοδιότητα της οποίας υπόκειται το έργο), διαβεβαίωσε ότι αυτό λειτουργεί σύννομα, με όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Εν συνεχεία ο κ. Βαλιώτης ξεκαθάρισε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου δεν μπορούν να ελέγξουν την κατασκευή του έργου και κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, φράση που προκάλεσε την απορία του κ. Αργειτάκου εάν οι δημότες μπορούν να μετρήσουν σε τι εύρος γίνεται η αμμοληψία. Ο δήμαρχος απάντησε ότι οι ΤΚ Σκούρας και Πλατάνας θα πρέπει να αποφασίσουν εάν πρέπει ο δήμος να προσβάλει νομικά το έργο. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε…

> Η μεταφορά των μαθητών σε ορεινά χωριά της Φάριδας γίνεται ακόμη με ιδιωτικά αυτοκίνητα, σημείωσε ο κ. Κοκκορός.

> Δύο πολίτες έθεσαν το ζήτημα επικινδυνότητας των αδέσποτων ζώων.

> Ο Χρήστος Αλεξάκος διαβάζει ανακοίνωση όπου αναλύει το ψυχολογικό προφίλ του Αδόλφου Χίτλερ και η παράταξη Αργειτάκου εκρήγνυται Alexakos Xristosκαταγγέλλοντας ως άσχετη με το συμβούλιο το περιεχόμενό της. Βαριές εκφράσεις του τύπου «θα ανεχόμαστε τον κάθε παρανοϊκό μ’ αυτά που λέει;», «είναι λυπηρό το φαινόμενο Αλεξάκου!» ακούστηκαν, για να τεθεί στη συνέχεια από τον κ. Βαλιώτη θέμα σεβασμού στον κανονισμό του συμβουλίου. Ο Σπ. Μοιράγιας θύμισε ότι ο κανονισμός ψηφίστηκε επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής και ότι ο ίδιος οφείλει να τον εφαρμόσει προστατεύοντας τον ομιλητή. Φράσεις όπως «δεν θα γίνει καφενείο χειρότερο απ’ ό,τι γινόταν» και «εγώ δεν έχω καμία διάθεση να γίνω Καραγκιόζης!» που ειπώθηκαν από τον Moiragias Spyrosπρόεδρο του Σώματος προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην δημάρχου, ο οποίος δεν δέχτηκε τον χαρακτηρισμό «καφενείο» για τις τότε συνεδριάσεις και αποκάλεσε ατόπημα του προέδρου τον χαρακτηρισμό αυτό. Έθεσε επίσης ζήτημα τι μπορεί να περιλαμβάνεται στις ερωτήσεις-ανακοινώσεις του ΔΣ και τι όχι.

Πάντως ο κ. Αλεξάκος συνέχισε την ανάγνωση της ανακοίνωσης περί Χίτλερ, καταλήγοντας να ζητήσει από τον κ. Αργειτάκο να πάρει θέση εάν συμμερίζεται άποψη δημοτικού του συμβούλου που όπως είπε ο Χ. Αλεξάκος δήλωσε «φίλος των υποπροϊόντων του Χίτλερ», ειδάλλως να τον καταδικάσει και ενδεχομένως να τον διαγράψει. Απάντηση από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δεν υπήρξε.

> Το επόμενο θέμα είχε να κάνει με την εισήγηση Αλεξάκου οι συνεδριάσεις του ΔΣ να μεταδίδονται ζωντανά μέσω ίντερνετ. Η αντιμετώπιση της πρότασης από πλευράς πλειοψηφίας ήταν θετική και θα ζητηθεί η γνώμη της υπηρεσίας πληροφορικής του δήμου κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι τεχνικά δυνατόν και με τι κόστος.

dimotiko symvoulio 20-10-14 (3)Ο κ. Κοκκορός, της παράταξης Αργειτάκου, χαρακτήρισε πάντως φωτογραφικό τον όρο περί επαγγελματία οπερατέρ που προτείνεται να αναλάβει τη λήψη, και προθυμοποιήθηκε να γράψει από τώρα σε χαρτί το όνομα του «φωτογραφιζόμενου», ισχυριζόμενος ότι αυτό θα επαληθευτεί μετά από ενδεχόμενο διαγωνισμό.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, έτερος σύμβουλος της ίδιας παράταξης πέταξε την αμίμητη (και ατυχέσταστη) φράση ότι «για να επιβιώσουν, όλα τα ΜΜΕ κάτι περιμένουν να πάρουν από το δήμο», για να την ανασκευάσει άρον άρον μετά τις σφοδρές αντιδράσεις εντός της αιθούσης. Ανάμεσα στις υπόλοιπες διαμαρτυρίες και η δική μας, αφού το laconialive.gr ουδέποτε ζήτησε, εκβίασε ή έλαβε μισό ευρώ από το δήμο Σπάρτης και συνεπώς ουδεμία πρόθεση έχει εκδηλώσει να ζήσει από αυτόν!… Εμείς δεν είμαστε κρατικοδίαιτοι.

Το θέμα της ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων θα συζητηθεί συνδυαστικά με τον προϋπολογισμό του 2015. Ο δήμαρχος πάντως δήλωσε ότι το όποιο κόστος προκύψει θα είναι μικρότερο των έως σήμερα δαπανών προβολής, που έως τώρα ανέρχονταν σε 1400 ευρώ το μήνα.

> Ο δήμος Σπάρτης θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στη διεθνή τουριστική έκθεση Philoxenia της Θεσσαλονίκης.

> Για το ζήτημα των σχολικών φυλάκων, το Σώμα ψήφισε ομόφωνα την αποδοχή της παροχής υπηρεσίας τους, βάσει και της πρόσφατης απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης που τους δικαίωνε.