Παρόλο που η πλειονότητα του κόσμου πιστεύει πως η άνοια εμφανίζεται στην τρίτη ηλικία, τα νέα αποτελέσματα τελευταίων ερευνών ανατρέπουν αυτή την άποψη! Τι πιο τρομακτικό στη σκέψη και μόνο πως όμορφες και σημαντικές μας αναμνήσεις θα αρχίζουν σιγά-σιγά να σβήνονται από τη μνήμη μας…

Τι είναι όμως η άνοια πρώιμης έναρξης;
Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε απώλεια της γενικής νοητικής ικανότητας του ατόμου (δηλαδή απώλεια μνήμης, νοητικών και γνωστικών ικανοτήτων) που προηγουμένως δεν έδειχνε σημάδια εξασθένησης, σε μεγαλύτερο και σοβαρότερο βαθμό απ’ ό,τι θα προκαλούσε η φυσιολογική γήρανση και σε ηλικία μικρότερης των 65 ετών. Η κατάσταση έκπτωσης, λοιπόν, αυτών των νοητικών λειτουργιών σε συνδυασμό με αλλαγές στη συμπεριφορά έχει σαφή επίπτωση στην ικανότητα του ασθενούς να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς του.

Η διάγνωση της άνοιας που εμφανίζεται σε νεότερες ηλικίες είναι εξαιρετικά δύσκολη, διότι τα… ύποπτα συμπτώματα εκδήλωσης αυτής της νευροεκφυλιστικής νόσου συχνά δείχνουν ασήμαντα και αδιάφορα για τον ασθενή!

Αν λάβουμε υπόψη μας πως η άνοια ανήκει στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, οι οποίες δεν είναι αναστρέψιμες -επομένως δεν μπορούν να θεραπευτούν, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντική είναι η πρώιμη διάγνωση. Δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών με άνοια είναι δυνητικά ιάσιμοι, είναι σημαντική η ανάγκη έγκαιρης διάγνωσής τους προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπευτική αγωγή που θα ανακόψει την προοδευτική περαιτέρω επιδείνωση των ανωτέρων λειτουργιών. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν ο ασθενής διαγνώσει τα σημάδια της νόσου, τόσο καλύτερη θα είναι η εξέλιξη της ζωής του, εφόσον έγκαιρα θα υπαχθεί σε φαρμακευτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις. Έτσι λοιπόν εξασφαλίζεται η ποιότητα ζωής του σε βάθος χρόνου.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα εκδήλωσης της άνοιας που είναι γνωστά και εμφανή στον κόσμο είναι:
– Απώλεια μνήμης
– Σταδιακή επιδείνωση νοητικών λειτουργιών
– Διαταραχή στη συμπεριφορά του ατόμου
– Διαταραχή στον προσανατολισμό (χώρου & χρόνου)
– Δυσκολίες στην καθημερινότητα του ασθενούς (ντύσιμο, εργασίες, χειρισμός αντικειμένων)
– Αδυναμία προσοχής.

Ποια όμως είναι αυτά τα ύποπτα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε και άμεσα οφείλουμε να τα διερευνούμε βαθύτερα;
Διαταραγμένη ομιλία (αργή, κοπιώδης, διστακτική ομιλία, λαθεμένη επιλογή και χρήση λέξεων)
Διαταραχές στη συμπεριφορά (αλλαγές στη συμπεριφορά του ατόμου, αδυναμία αυτοσυγκράτησης, ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, ασυνήθιστη εξωστρέφεια και οικειότητα προς αγνώστους, εκνευρισμός)
Δυσκολία στην ανάγνωση και την κατανόηση των όσων αναγιγνώσκει.
Διαταραγμένη γραφή (αδυναμία όχι μόνο στην εύρεση σωστών και ορθογραφημένων λέξεων, αλλά και στο χειρισμό του μολυβιού).

Εφόσον λοιπόν αντιληφθούμε είτε στον εαυτό μας είτε σε οικείο μας πρόσωπο τα παραπάνω συμπτώματα, ιδίως εάν βρισκόμαστε και σε ύποπτο ηλικιακό φάσμα, προχωράμε άμεσα σε περαιτέρω διερεύνηση των κλινικών συμπτωμάτων.
Η πρόληψη είναι ο πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των κυριότερων ασθενειών της εποχής μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε λοιπόν πως η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση!
Ενημερωθείτε άμεσα!

Νικολέττα Παπαδοπούλου, λογοθεραπεύτρια

 

Επικοινωνία με το Κέντρο “Νόησις”

Τ. 2731 0 20793      Κ. 6979 994061
Κέντρο “Νόησις” Σπάρτης: Αρχιδάμου 95
Κέντρο “Νόησις” Γυθείου: Ορέστου & Μικράς Ασίας
e-mail: info@kentronoisis.gr
www.kentronoisis.gr