Άνοιγμα λιανεμπορίου σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο ζητούν οι έμποροι της Πελοποννήσου

Το 2020 ήταν ομολογουμένως μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Ο ερχομός του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις που επέφερε στην κοινωνία αλλά και στις επιχειρήσεις, οδήγησε αρκετούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες σε αδιέξοδο ακόμα και σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. “Ζούμε 9 μήνες μια πρωτόγνωρη κατάσταση και δυστυχώς φως στο τούνελ δεν έχουμε δει ακόμα” δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλλήνιας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ), κατηγορώντας την κυβέρνηση πως “μοίραζε και μοιράζει εκατομμύρια στα κανάλια για να ενημερώνουν για τον κορωνοϊό και δεν έδειξε κανένα πραγματικό ενδιαφέρον στήριξης και κατανόησης των προβλημάτων που έχουν προκύψει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα δύο lockdown”.

Η Ομοσπονδία ζητά άνοιγμα του λιανεμπορίου, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στις περιοχές που το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό και ταυτόχρονη μείωση του ενοικίου για ένα εξάμηνο.

Επίσης, κρίνει απαραίτητη την άμεση εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

1. Σχεδιασμός μη επιστρεπτέας προκαταβολής από τις Περιφέρειες ή από κάποιον άλλον Δημόσιο Φορέα, χωρίς να απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα ή οποιοδήποτε άλλο τραπεζικό κριτήριο. (Μόνο το 10% των επιχειρήσεων κατάφεραν να ενταχθούν στα προγράμματα των Περιφερειών)

2. Να δοθεί επιστρεπτέα προκαταβολή χωρίς να υπάρχει υποχρεωτική πτώση τζίρου. Μετά την 10ετή κρίση πολλές επιχειρήσεις είχαν τζίρο μηδενικό αλλά για συγκυριακούς λόγους ένα τρίμηνο ή ένα εξάμηνο αυξήθηκε και έτσι δεν μπόρεσαν οι επιχειρηματίες να λάβουν την οποιαδήποτε βοήθεια.

3. Να δοθεί εφ’ άπαξ κρατική αποζημίωση για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων που καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή καθώς και για την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχουν υποστεί λόγω των απούλητων εμπορευμάτων τους.

4. Διαγραφή όλων των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και την φορολογική διοίκηση.

5. Σχεδιασμός νέας ρύθμισης, μεγαλύτερης των 120 δόσεων, για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα ξεκινά μετά την λήξη της κρίσης της πανδημίας.

6. Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.

7. Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.

8. Ειδικές ρυθμίσεις από τις τράπεζες, με παρέμβαση της κυβέρνησης, για διαγραφή προσαυξήσεων και επιτοκίων καθώς και ρυθμίσεις σε βάθος 40ετίας.

Ζητούν ακόμη την απόσυρση του νέου πτωχευτικού κώδικα και τη θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας.