Άξιος! Άξιος! Άξιος!

Sakis Rouvas

Sakis Rouvas

Μετά την πολυσυζητημένη στροφή του στο θέατρο, με τη συμμετοχή του στις Βάκχες, ο Σάκης Ρουβάς κάνει ακόμη μία «στροφή στην ποιότητα» και από τον λαϊκό στιχουργό Φοίβο στρέφεται στον -υπό άλλη έννοια- λαϊκό ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, από τους ποπ ρυθμούς στις λυρικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη και από τις «ρουβίτσες» στο ακροατήριο της συναυλίας – αφιέρωμα «90 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης», που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαΐου στη Νέα Σμύρνη”. Αυτά διάβασα σε άρθρο της ιστοσελίδας tvxs.gr και μου ήρθε στο μυαλό μία συνέντευξη του Λουκιανού Κηλαηδόνη, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν διαμορφώνει ο καλλιτέχνης την κοινωνία, αλλά η κοινωνία τον καλλιτέχνη.

Αν δεχθούμε την παραπάνω άποψη, δεν φταίει ο Ρουβάς για τη σημερινή κατάντια, αλλά η φανερά απαίδευτη κοινωνία που ανέδειξε τους διάφορους Ρουβάδες σε “μεγάλους καλλιτέχνες”.

Κι όλα αυτά τα “σπουδαία”, όταν καθημερινά χάνονται στη Μεσόγειο χιλιάδες ψυχές αναζητώντας μία καλύτερη μοίρα. Άνθρωποι που οι δικοί μας “πατριώτες” μισάνθρωποι αποκαλούν λαθραίους λες και πρόκειται για πακέτα καπνού, κατασκευάζοντας και αναπαράγοντας θεωρίες που γεμίζουν τον κόσμο (σ.σ. που θέλει και τα παθαίνει μεταξύ μας) με μισαλλόδοξες, ξενοφοβικές αντίληψεις.

Πόση κοινωνική και πολιτισμική κατάντια σ’ αυτόν τον κόσμο το μικρό, το μέγα!