Άξιος!

enthronisi Theoktistou (2)

Άξιος! Με τα λόγια αυτά να αντηχούν στον ιερό καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέσθηκε η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, της αντιπεριφερειάρχου Λακωνίας κ. Τζανετέα, του στρατιωτικού διοικητή Λακωνίας ταξίαρχου κ. Μακρή, πολλών εκδρομέων από τη Σπάρτη και τη Λακωνία, και πλήθος χριστιανών.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο κ. Θεόκτιστος τόνισε μεταξύ άλλων προς τους παρευρισκόμενους:

“Στο ιερό Σύνθρονο, που ανεβαίνω σήμερα και το οποίο κόσμησαν ξεχωριστοί ιεράρχες, αναστήματα όπως του Σαλώνων Ησαΐα, σας βεβαιώνω ότι δεν θα κάνω τίποτα λιγότερο από το να υπερασπίζομαι αυτή την αξιοπρέπεια του καθενός μας, σε όλες τις εκφάνσεις του βίου. Εδώ, ακριβώς, έγκειται η πίστη της εκκλησίας, το ύψιστο λειτούργημα που καλείται ένας επίσκοπος να επιτελεί. Προσευχηθείτε, σας παρακαλώ όσο γίνεται περισσότερο, ο Θεός να με χαριτώνει, ώστε σε κάθε χωριό, σε κάθε αγρό, στην πόλη μας εδώ, και σε κάθε σπιτικό όλης της επαρχίας μας, να συναντώ τα πρόσωπά σας, «εν πνεύματι και αληθεία». Σας καλώ να μην αφήσουμε αλειτούργητη την κάθε γιορτή και στο πιο ταπεινό ξωκλήσι, όπου νοικοκυρές θα φροντίζουν να μην μας λείψει το πρόσφορο, ο άρτος, η ιερότητα της τροφής μας και οι νοικοκυραίοι –νέοι, γέροι και παιδιά— ο καθένας από μας θα ετοιμάζουν την εόρτια παννυχίδα. Η κάθε γιορτή είναι ένας σταθμός, μια στάση, για να ευχαριστήσουμε το Θεό για την ομορφιά που με τόση απλοχεριά δώρισε στον κόσμο. Αλλά και μια ματιά για να δούμε αυτό το άρρητο κάλλος, που δεν είναι τίποτε άλλο από την κληρονομημένη δόξα Του. Απευθύνομαι σε όλους σας και σας παραδίδω όχι μόνο τη θέλησή μου αλλά και την καρδιά μου και δεν σας ξεχωρίζω για να πείτε ότι: «ωραία τα ’πε ο Δεσπότης για τους νέους»! Απευθύνομαι σε όλους σας και στον κάθε έναν ξεχωριστά. Και όλοι μαζί, κλήρος και λαός, «εν ενί στόματι και μια καρδία», να ζούμε ως μέλη του ζώντος Σώματος του Χριστού. Αμαρτωλοί και ατελείς, όπως είμαστε, αλλά πάντοτε προσηλωμένοι στον Αρχηγό και Τελειωτή μας».

Κλείνοντας την ομιλία του ο νέος μητροπολίτης Φωκίδος ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο και τον μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης για όσα αγαθά προσέφεραν στο πρόσωπό του, αλλά και τον μητροπολίτη πρώην Φωκίδος κ. Αθηναγόρα, που στο διάβα της ποιμαντορίας του γέμισε τις καρδιές όλων με καλοσύνη, επιείκεια και αγάπη. Ευχαρίστησε, επίσης, εκ μέρους κλήρου και λαού της τοπικής εκκλησίας τον μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου, τοποτηρητή της μητρόπολης, για τη μέριμνα και τη φροντίδα του, αλλά και τους συνεργάτες του στη μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης. Ο κ. Θεόκτιστος ολοκλήρωσε τον ενθρονιστήριο λόγο του λέγοντας «δεν ήρθα να με διακονήσετε, ως πρώτο, αλλά να σας διακονήσω, ως ελάχιστος!».

(φωτο: Γ. Αλατσάς)