Άσκηση ασφαλείας στο λιμάνι της Μονεμβάσιας

limeniko diaswsi

limeniko diaswsi

Την Τετάρτη 17/9 και ώρα 13.00′ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη λιμενική εγκατάσταση Μονεμβασίας πλήρους κλίμακας «ζωντανή» άσκηση ασφαλείας, σε εφαρμογή όσων προβλέπει ο Διεθνής Κώδικας ISPS.

Στην άσκηση συμμετείχε το προσωπικό ασφαλείας και το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου «Tomson Magesty», το προσωπικό του Λιμενικού Ταμείου Μονεμβασίας, το προσωπικό του Λιμενικού Τμήματος Μονεμβασίας, προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Νεαπόλεως, η ιδιωτική εταιρεία security G3S, ο υπεύθυνος ασφαλείας λιμενικής εγκατάστασης και η ιατρός.

Το κρουαζιερόπλοιο, που επισκέφτηκε τη Μονεμβασιά με 1.500 επιβάτες, συνεργάστηκε με τις αρχές του λιμένα, ώστε να υλοποιηθεί το σενάριο που προέβλεπε την επίθεση ατόμου που είχε επιβιβασθεί από άλλο λιμένα, τον τραυματισμό επιβάτη, τη σύλληψη του επιτιθέμενου και τη διακομιδή του τραυματία στο νοσοκομείο. Προέβλεπε επίσης την αύξηση των μέτρων ασφαλείας στον προβλήτα για την ασφαλή απο-επιβίβαση των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, εφαρμόστηκε το εγκεκριμένο σχέδιο ασφαλείας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και βγήκαν συμπεράσματα όσον αφορά θέματα ασφαλείας και εφαρμογής του ΣΑΛΕ στη λιμενική εγκατάσταση Μονεμβασιάς.

Κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκομένων στην άσκηση είναι ότι η Μονεμβασιά διαθέτει έναν ασφαλή λιμένα με οργάνωση για τους επισκέπτες που έρχονται με κρουαζιερόπλοια και όχι μόνο. Η πόλη επενδύει συνεχώς στην αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεών της, αλλά και στη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού της, ώστε οι επισκέπτες να αισθάνονται ασφαλείς.

Χαράλαμπος Κουτσονικολής

πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου