“Άτλας”: Πώς μπορείτε να δείτε το “ασφαλιστικό βιογραφικό” κάθε εργαζομένου

laptop

ypologistis

Από τις 29 Δεκεμβρίου 2014 έχει ξεκινήσει η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος «Άτλας» του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ενημερώνει για το «ασφαλιστικό βιογραφικό» των εργαζομένων.

Ειδικότερα, με το «Άτλας»:

Συγκροτείται το εθνικό μητρώο ασφαλισμένων, στο οποίο καταγράφονται τόσο οι άμεσα όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.

Συγκεντρώνεται για πρώτη φορά η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο, δημιουργώντας έτσι τον ψηφιακό ατομικό λογαριασμό ασφάλισης, μια μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού».

Συγκροτείται το εθνικό μητρώο δικαιούχων περίθαλψης και καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων.

Ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης, μέσω Η/Υ, περίπου 5,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων στο ασφαλιστικό βιογραφικό, δηλαδή στην επαγγελματική διαδρομή και τα ένσημα.

Στο «Άτλας» θα ενσωματωθεί σταδιακά ο χρόνος ασφάλισης όλων των ελλήνων. Στην παρούσα φάση έχει ενσωματωθεί ο χρόνος ασφάλισης από το 1994 μέχρι σήμερα για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και από το 1998 έως σήμερα για τον ΟΓΑ. Επίσης έχει ενσωματωθεί περίπου το 70% του χρόνου ασφάλισης από τους δύο μεγαλύτερους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Συνολικά έχουν ενσωματωθεί 2,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης.

Στο επόμενο διάστημα θα ενσωματωθεί η πληροφορία από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το ΝΑΤ, καθώς και το διάστημα 1994-1997 για τον ΟΓΑ.

Κάθε ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει το χρόνο ασφάλισης που έχει τεκμηριώσει. Η πρόσβαση γίνεται με τη χρήση των κωδικών του Τaxis της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και απαιτείται η γνώση του ΑΜΚΑ.