Έγκλημα χαρακτηρίζει τη ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα η Λαϊκή Συσπείρωση

Σημεία από την παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου με θέμα την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ:

→ “Με τη σημερινή συνεδρίαση, η διοίκηση της Περιφέρειας επιδιώκει να πάρει μια ακόμη καθοριστική, ίσως την καθοριστικότερη, απόφαση για να ολοκληρωθεί το έγκλημα της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο μεγάλο κεφάλαιο”.

→ “Οι δήμαρχοι της Περιφέρειας που πραγματοποίησαν στις 11/1/2014 συνάντηση στην Καλαμάτα με εκπρόσωπο της εταιρείας αναζήτησαν τρόπους μείωσης του κόστους, αλλά διαπίστωσαν πως δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια. Με περίσσιο θράσος, αλαζονεία και ειρωνεία ο κ. εκπρόσωπος τούς ξεκαθάρισε πως η εταιρεία κέρδισε το διαγωνισμό μέσα από συγκεκριμένη προκήρυξη και εφαρμόζει αυτά που της δίνει η προκήρυξη.

Από τις αρχές του 2012 ήταν γνωστό το αντιλαϊκό περιεχόμενο της ΣΔΙΤ, τουλάχιστον από το Γενάρη του 2014 τα ήξεραν όλοι και όλα, όμως άλλοι τα στήριξαν ενεργά και άλλοι με την ένοχη σιωπή τους. Κάποιες δημοτικές αρχές ας μην παριστάνουν τώρα τους απατημένους συζύγους ότι δήθεν το τελευταίο διάστημα μάθανε για τη ΣΔΙΤ της ΤΕΡΝΑ”.

→ “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνέχισε από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι. Συμφώνησε με την ΤΕΡΝΑ οι τρεις διαχειριστικές ενότητες να γίνουν μία, άνοιξε το δρόμο για την καρκινογόνο καύση και ενέκρινε το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που μόνο η παράταξη Τατούλη υπερψήφισε στο περιφερειακό συμβούλιο. Έναν ΠΕΣΔΑ κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΤΕΡΝΑ ως αναδόχου της ΣΔΙΤ”.

→ “Στις αρχές Απρίλη 2017 έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη παρουσία πέντε υπουργών της κυβέρνησης και δύο γενικών γραμματέων. Είχαν κληθεί και συμμετείχαν ο κ. Τατούλης, η κ. Νικολάκου και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και δήμαρχος Ευρώτα κ. Γρυπιώτης. Σ’ αυτή τη συζήτηση υπήρξε κοινή βούληση κυβέρνησης, Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να υπογραφεί η σύμβαση της ΣΔΙΤ.

Ανεξάρτητα από τα παιχνίδια με τη δήλωση παραίτησης στη συνέχεια του κ. Γρυπιώτη, η πρόθυμη πλειοψηφία του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ και ο ίδιος υπερψήφισε το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης στη συνεδρίαση της 12/9/2017. Ουσιαστικά πρόκειται για επικύρωση της απόφασης που συμφωνήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου. Από αυτή τη συνεδρίαση απουσίαζαν ορκισμένοι διαφωνούντες με τη ΣΔΙΤ, άλλοι ήταν εκεί και αποχώρησαν, ψήφισαν ΥΠΕΡ της προγραμματικής σύμβασης ακόμη και εκπρόσωποι δήμων, όπως ο κ. Τσιριγώτης Πασόκος από το Δήμο Μεγαλόπολης και ο κ. Αργειτάκος ΝΔ από το Δήμο Σπάρτης, παρότι είχαν ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων κατά της ΣΔΙΤ”.

→ “Οι δήμοι θα πληρώνουν ρήτρες ποιότητας – ποσότητας και το κόστος μεταφοράς. Ας μην ψάχνουν κάποιοι δήμαρχοι μικρών και απομακρυσμένων δήμων να δικαιολογήσουν τη στάση τους που υπερψήφισαν την προγραμματική επειδή θα φτιαχτούν κάποιοι επιπλέον σταθμοί μεταφόρτωσης που μπορεί να είναι στην περιοχή τους, γιατί δεν θα γλιτώσουν τις ρήτρες ποσότητας – ποιότητας και τα μεταφορικά μέχρι τις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ, όπως ο κ. Καφαντάρης από την Πύλο, ο κ. Κατσίβελας από τους Γαργαλιάνους ο κ. Μαραμπέας από τη Δυτική Μάνη, στην καλύτερη περίπτωση στην Καλλιρόη και τη χειρότερη στην Παλαιόχουνη.

Οι κύριοι Γιαννόπουλος από τη Γορτυνία για την Οιχαλία και κ. Λυσίκατος από το Λεωνίδιο για την Παλαιόχουνη.

Ο κ. Τριχείλης από τη Μονεμβασιά και η κ. Λιάρου από την Ελαφόνησο για τη Σκάλα.

Ο κ. Σφυρής από την Ερμιονίδα για τη Νέα Κίο”.

→ “Είναι ξεκάθαρο ότι στο Μαξίμου συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση της βρώμικης δουλειάς και έκλεισε με τη μεθόδευση υπερψήφισης της προγραμματικής στο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ.

Ο ΦΟΔΣΑ καλείται να υπηρετήσει μέσω της προγραμματικής όλους τους όρους μιας επώδυνης ΣΔΙΤ, η οποία δεν περιλαμβάνεται καν στα «έχοντας υπόψη», ούτε προσαρτάται στην προγραμματική. Εφόσον το κείμενο της υπόψη ΣΔΙΤ δεν κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ τίθεται τόσο τυπικό όσο, και κυρίως, ουσιαστικό θέμα για τη νομιμότητα της ληφθείσας απόφασης, πολύ περισσότερο αν παρθεί υπόψη και η ισχνή πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε η προγραμματική.

Σημειώνουμε ότι για τη μείζονα διασφάλιση του αναδόχου, πέρα από τις συγκεκριμένες αναφορές που γίνονται στην προγραμματική υπέρ των ρυθμίσεων της ΣΔΙΤ (ακόμη και με παραπομπές σε άρθρα, το περιεχόμενο όμως των οποίων δεν εμφανίζεται πουθενά!), τίθεται και γενικός προς τούτο όρος, σύμφωνα με τον οποίο ο ΦΟΔΣΑ (και μέσω αυτού οι δήμοι) υποχρεώνεται: «Να μην προβεί σε οποιαδήποτε υπαίτια ενέργεια ή παράλειψη, η οποία θα οδηγήσει σε παραβίαση των υποχρεώσεων του φορέα υλοποίησης, όπως προκύπτουν από τη σύμβαση σύμπραξης» (άρθ.2, παρ.1)”.

→ “Του ίδιου βάρους είναι και η ευθεία παραδοχή του σώματος ότι δεν γνώριζε το φυσικό αντικείμενο της προγραμματικής που υπερψήφισε, δηλ. το φυσικό αντικείμενο της ΣΔΙΤ. Υπενθυμίζουμε ότι το «Έργο» στο οποίο αναφέρεται η ΠΣ ονομάζεται «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ». Όμως, το ΠΑΡΑΤΗΜΑ Ι της ΠΣ με τίτλο «ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΟΥ» απαραίτητα -υποτίθεται- προκειμένου το σώμα να διαμορφώσει γνώμη, «έκανε φτερά»! Στη θέση του, μια σύντομη «ταμπέλα» πληροφορεί το κάθε μέλος του ΔΣ: «(Να γίνει περιγραφή του έργου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου)». Με τόση σοβαρότητα και υπευθυνότητα αποφάσισε ο ΦΟΔΣΑ!!!”.

→ “Σας υπενθυμίζω, ακόμη ότι με το «Έργο» αυτό η πλειοψηφία του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, διαφωνούσε! Παρόλ΄ αυτά η προγραμματική υπερψηφίστηκε στη συνεδρίαση της 12/9/17 από το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ (!), αν και με ισχνή πλειοψηφία επί των παρόντων (22 υπέρ, 17 κατά, δυο αποχωρήσεις, και πολλές απουσίες που υποψιάζουν). Από τυπική άποψη πρόκειται για εκχώρηση της πιο βασικής αρμοδιότητας του ΦΟΔΣΑ υπέρ της οποίας ψήφισε μόλις το 41% των μελών (22 από τα 53 μέλη) του ΔΣ.

→ “Οι σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ αποτελούν τη βάση για τον πολυπόθητο αριθμό 14.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δώσει θετική ψήφο σε μια ΠΣ που θα καταδικάσει σε βαρύ περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου, κυριολεκτικά να τους βάλει θηλιά στο λαιμό.

Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους περιφερειακούς συμβούλους του ΠΑΣΟΚ για να σας υπενθυμίσω ότι εδώ και πολύ καιρό δεν είστε μόνο συνένοχοι επειδή προσθέτετε και τις δικές σας ψήφους σε καταστροφικές αποφάσεις. Έχετε την κύρια ευθύνη γιατί εσείς είστε η βάση και πάνω σε σας συγκεντρώνεται ο πολυπόθητος αριθμός δεκατέσσερα (το ελάχιστο όριο θετικών ψήφων) για εγκληματικές αποφάσεις, όπως έγινε με την απόφαση για το ξεπούλημα του Ανάβαλου και πολλές άλλες”.

→ “Καταψηφίζουμε την προγραμματική σύμβαση και παλεύουμε για τη μόνη φιλολαϊκή λύση που είναι: Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από ενιαίο δημόσιο φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι δήμοι να κάνουν τη διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, εννοούμε για 100% δημόσιο, όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις με άκρως επιστημονικά κριτήρια, και θα χρησιμοποιήσει την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων, ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη για λογαριασμό των λαϊκών στρωμάτων”.