Οι ομογενείς που συχνά επισκέπτονται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Λακωνίας χρόνια τώρα αναρωτιούνται γιατί το κτίριο που έχει παραχωρηθεί στην υπηρεσία αυτή δεν αναπαλαιώνεται για να στεγάσει οριστικά τα αρχεία που τόσα προσφέρουν στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, συμβάλλοντας ακόμη και στην επίλυση των θεμάτων της καταγωγής τους.

Το Παλαιό Πρωτοδικείο αποτελεί ένα κτίριο τεράστιας ιστορικής αξίας, αφού εκεί στεγάστηκαν οι δημόσιες υπηρεσίες του νομού το 1837. Πρόκειται για το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της Σπάρτης και ίσως το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της οθωνικής περιόδου στην Ελλάδα.

Προκειμένου λοιπόν να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για τη διάσωσή του, οι ομογενείς ανέλαβαν πρωτοβουλία και προχώρησαν στη συγκέντρωση υπογραφών στην πλατφόρμα Avaaz. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα περίπου 500 υπογραφές συγκεντρώθηκαν τόσο από ομογενείς στο εξωτερικό όσο και από κατοίκους της Ελλάδας.

Να σημειωθεί πως η υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Λακωνίας όλα αυτά τα χρόνια ενοικιάζει 1.000 τμ διεσπαρμένα σε όλη την πόλη της Σπάρτης πληρώνοντας κάθε χρόνο 35.000 ευρώ σε μισθώματα.

Μπορείτε κι εσείς να ψηφίσετε εδώ.