Έκτακτη ανακοίνωση απευθύνει προς τους πολίτες το ΔΣ του Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης, με αφορμή τα τελευταία πολλαπλά κρούσματα θανάτωσης ζώων:
«Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες αποτρόπαιων πράξεων με θύματα ανυπεράσπιστα ζώα. Σαφώς υπήρχαν προβλήματα, τα οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε, όμως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θεωρεί ως λύση την κακοποίηση, το βασανισμό ή ακόμα χειρότερα τη θανάτωση ενός ζώου.
Ποιος μπορεί να δηλητηρίασε τα αθώα περιστέρια;
Ποιος μπορεί να βλέπει σκυλιά φολιασμένα να πεθαίνουν αβοήθητα και να νιώθει καλά, ότι πέτυχε το στόχο του;
Μα φυσικά μόνο άρρωστα μυαλά. Επιστημονικά πλέον, πέρα από κάθε αμφιβολία, ξεκάθαρα, όποιος μπορεί να βλάψει τα ζώα, είτε ήδη έχει βλάψει και ανθρώπους είτε σύντομα πρόκειται να το κάνει.
Θέλουμε θερμά να παρακαλέσουμε τους κατοίκους της περιοχής του δήμου Σπάρτης, αν έχουν δει ή ακούσει οτιδήποτε που θα βοηθούσε την έρευνα για τον εντοπισμό των επικίνδυνων αυτών ανθρώπων ή γνωρίζει κάτι σχετικά με αυτούς, να ενημερώσει άμεσα:
• το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης, 27310 89613 ή στο 100
• το Δήμο Σπάρτης στο τηλέφωνο 27310 22226 εσωτ. 108 ή
• τον Πολιτιστικό Φιλοζωικό Σύλλογο Σπάρτης στα τηλέφωνα 6944430204, 6973327711, 6974719243, 6981235318, 6981630111, 6936842795, 6940998810 (επειδή τα μέλη του ΔΣ του Φιλοζωικού Συλλόγου είναι εθελοντές που εργάζονται κάποιες ώρες, αν δεν υπάρχει άμεση απάντηση παρακαλούμε αφήστε μήνυμα με τα στοιχεία σας και θα σας καλέσουμε εμείς το συντομότερο δυνατόν)
• στο email: animalwelfaresparti@gmail.com.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο (3170/2003, 1197/1981, 4039/2012) η θανάτωση ζώων είναι ξεκάθαρα εγκληματική ενέργεια, είναι κακούργημα και οι ένοχοι αντιμετωπίζουν πρόστιμο ύψους 5.000 – 30.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή.
(Το συγκεκριμένο έγκλημα διώκεται αυτεπάγγελτα, δηλαδή οποιοσδήποτε λάβει γνώση αυτού του εγκλήματος με οποιονδήποτε τρόπο -δηλαδή ως αυτόπτης ή ως αυτήκοος μάρτυρας- έχει δικαίωμα να το καταγγείλει στις διωκτικές αρχές).
Η δε απόκρυψη στοιχείων συνιστά επίσης παραβίαση του νόμου που επιφέρει σοβαρές κυρώσεις.
Ας προστατεύσουμε την κοινωνία μας από αυτούς τους ψυχικά ασθενείς ανθρώπους. Ας μην ανεχτούμε άλλες αυθαιρεσίες. Προστατεύοντας τα ζώα, πάντα προστατεύουμε και τους ανθρώπους. Η φύση μάς δημιούργησε όλους για να συνυπάρχουμε αρμονικά και αυτός είναι ο στόχος μας. Ας ενωθούμε όλοι για να τον πετύχουμε».