Έμαθαν για την ιστορία του μεταξιού στη Λακωνία κατά τους δύο προηγούμενους αιώνες

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Λακωνίας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων, που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται την 9η Ιουνίου, διοργάνωσε μικρή υπαίθρια έκθεση με αρχειακά τεκμήρια που αναδεικνύουν την παραγωγή και το εμπόριο του μεταξιού στη Λακωνία τον 19ο αιώνα έως και τις αρχές του 20ού. Η ανάρτηση των πινάκων της έκθεσης έγινε επί του πεζοδρομίου της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, θέση που διευκόλυνε τη “συνομιλία” με το κτίριο του Παλιού Μεταξουργείου της Σπάρτης.

Η έκθεση διήρκεσε από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου και πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης και τη συμπαράσταση της ομάδας “Activate Now”. Στα εγκαίνια παρευρέθη πλήθος κόσμου, που με πολλή προσοχή παρακολούθησε την εισαγωγική ομιλία του αρχειονόμου Μιχάλη Σόβολου για την ιστορία του μεταξιού και ειδικά για την τέχνη της σηροτροφίας και τη συμβολή της στην ελπίδα οικονομικής ανάπτυξης της Σπάρτης, η οποία δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να δικαιωθεί.

Στη διάρκεια της έκθεσης εργαζόμενοι στα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Λακωνίας πραγματοποίησαν ξεναγήσεις, διένειμαν φυλλάδια, ενώ άκουσαν με προσοχή και απάντησαν σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των περαστικών.