Ένας τόνος και 200 κιλά κάνναβης στο Ταίναρο: Τέσσερις συλλήψεις

Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών κατασχέθηκε από το λιμενικό σώμα έπειτα από ευρεία επιχείρηση στη θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου Ταίναρου, υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου (ΔΙΔΙΝΑΛ) του αρχηγείου του.

Συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 8/10 και στο πλαίσιο διατεταγμένης υπηρεσίας, πλωτό περιπολικό σκάφος του λιμενικού Γυθείου εντόπισε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος με τρεις επιβαίνοντες, το οποίο έφερε φορτίο σκεπασμένο με μουσαμά, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα άνευ φανών ναυσιπλοΐας. Στην προσπάθεια του περιπολικού σκάφους του λιμενικού να προσεγγίσει το προαναφερόμενο σκάφος προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο, ο χειριστής αυτού ανέστρεψε πορεία, ανέπτυξε μεγαλύτερη ταχύτητα και διέφυγε, εκμεταλλευόμενος τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη περιοχή.

Άμεσα ενημερώθηκαν όμορες λιμενικές αρχές και το σκάφος εντοπίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 8/10 ημιβυθισμένο, άνευ φορτίου και επιβαινόντων κοντά στο ακρωτήρι Ταίναρο. Εντός αυτού υπήρχαν οκτώ δοχεία με καύσιμα. Κατά την διάρκεια των ερευνών που επακολούθησαν και κατόπιν συλλογής, αξιοποίησης και ανάλυσης στοιχείων από προσωπικό της ΔΙΔΙΝΑΛ σε συνεργασία με στελέχη γραφείων ασφαλείας λιμενικών αρχών Γυθείου και Καλαμάτας, και τη συνδρομή ομάδας ΜΥΑ/ΛΣ, σε δύσβατη, βραχώδη περιοχή πλησίον του ακρ. Ταίναρου, εντός Μεσσηνιακού κόλπου, εντοπίστηκαν επιμελώς αποθηκευμένοι 20 ταξιδιωτικοί σάκοι και οκτώ διαφόρων τύπων συσκευασίες εντός των οποίων είχαν τοποθετηθεί 596 σακουλάκια με κατεργασμένη κάνναβη μεικτού βάρους 810 κιλών και 350 γραμμαρίων, καθώς και 32 συσκευασίες διαφόρων τύπων που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη μεικτού βάρους 374 κιλών και 960 γραμμαρίων.

Το συνολικό προσδοκώμενο όφελος από τη διάθεση της ανωτέρω αναφερόμενης ποσότητας κάνναβης (κατεργασμένης και ακατέργαστης) εκτιμάται σε 6.750.000 ευρώ.

Οι εκτεταμένες έρευνες συνεχίστηκαν στην ευρύτερη χερσαία περιοχή ανατολικής Μάνης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των επιβαινόντων του ανωτέρω υπόπτου σκάφους.

Το μεσημέρι της Κυριακής 11/10 συνελήφθη σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Μαρμάρι ανατολικής Μάνη ένας ύποπτος αλλοδαπός ο οποίος όπως απεδείχθη ήταν ένας εκ των τριών επιβαινόντων του σκάφους μεταφοράς των ναρκωτικών. Αργότερα την ίδια ημέρα συνελήφθη έτερος αλλοδαπός συνεργός, ο οποίος είχε ταξιδέψει από την Αθήνα για να τον παραλάβει προκειμένου να διαφύγει της σύλληψης.

Πρωινές ώρες χθες (13/10) συνελήφθησαν σε επαρχιακή οδό του νομού Λακωνίας και οι άλλοι δύο αλλοδαποί επιβαίνοντες.

Η δικογραφία υπεβλήθη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου από το λιμεναρχείο Γυθείου, το οποίο διενήργησε την προανάκριση.