Ένας “Υπουργός” στην Πνευματική Εστία Σπάρτης

Με την ταινία “Ο Υπουργός” του Πιερ Σελέρ συνεχίζει αυτή την Πέμπτη (15/11, 8.30′ μμ) τις προβολές της η Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης “Ρόδον”, στη φιλόξενη αίθουσα της Πνευματικής Εστίας (Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου).


Σύνοψη: Ο υπουργός Μεταφορών, Μπερτράν Σεν-Ζαν, ξυπνά τη νύχτα από τον επικεφαλής του επιτελείου του. Ένα λεωφορείο έχει βυθιστεί σε μια χαράδρα. Αναγκάζεται να πάει εκεί καθώς δεν έχει άλλη επιλογή. Από εκείνη τη στιγμή, αρχίζει η οδύσσεια ενός πολιτικού σε έναν όλο και πιο περίπλοκο και εχθρικό κόσμο.


Η ταινία προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην κοινωνία και την πολιτική ζωή της Γαλλίας, χαρακτηρίστηκε από πολλούς “πολιτικό μανιφέστο”, έγινε εξώφυλλο στη Liberation και γράφτηκαν σχετικά εκτενή άρθρα σε μεγάλα έντυπα, πολλά από τα οποία συνέδεσαν την ιστορία του ήρωα με αυτή του Στρος Καν.

“Ο Υπουργός” έχει ξεπεράσει τα 500.000 εισιτήρια στη Γαλλία, ενώ ενθουσίασε το ελληνικό κοινό στην πρεμιέρα του, στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου και απέσπασε το βραβείο της επιτροπής.