Ένα βήμα πριν τον γκρεμό δηλώνουν οι έμποροι

Επιφανειακές και εσφαλμένες κινήσεις στη διαχείριση της πανδημίας καταλογίζει στην κυβέρνηση η ομοσπονδία εμπορίου και επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Η ομοσπονδία υποστηρίζει ότι οδηγούνται στον αφανισμό και η κυβέρνηση οφείλει να δώσει χέρι βοηθείας, προχωρώντας σε ουσιαστικές, στοχευμένες παρεμβάσεις που θα στηρίξουν πραγματικά όλους τους μικρομεσαίους εμπόρους. Αναλυτικά αναφέρουν:

“Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και στην χώρα μας ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, με τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα και αρκετοί συνάνθρωποί μας να χάνουν την ζωή τους. Παράλληλα ένα χρόνο μετά, εξακολουθούμε να είμαστε σε περιορισμούς με το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να παραμένει κλειστό με κρατική εντολή ή να υπολειτουργεί, δίχως να έχει λάβει ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση υφίσταται για όλα αυτά αρνητική κριτική και όχι άδικα.

Κατά την διάρκεια αυτού του χρόνου οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ακολουθούν ευλαβικά τις εντολές της κυβέρνησης και καταβάλλουν υπερπροσπάθεια για να επιβιώσουν. Με νύχια και με δόντια προσπάθησαν να εισπράξουν κάποιον τζίρο τα Χριστούγεννα και μέχρι εκεί… οι εκπτώσεις χάθηκαν και όπως φαίνεται θα χαθεί και ο τζίρος του Πάσχα. Το άνοιξε – κλείσε των καταστημάτων και ο προγραμματισμός που δεν τηρείται συνεχίζει να προκαλεί κομφούζιο και απογοήτευση στην αγορά. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν στηρίχθηκαν από τα μέτρα της κυβέρνησης και αυτή την στιγμή βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η πανδημία έχει πλήξει σοβαρά τον κλάδο μας και ζητείται από όλους μας, η κυβέρνηση να ακολουθήσει νέα στρατηγική για να σωθούν οι επιχειρήσεις. Όσο καθυστερεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου τόσο αυξάνεται η ανάγκη για ρευστότητα και περισσότερα μέτρα στήριξης, άλλως μετά το άνοιγμα της αγοράς θα δούμε αρκετά καταστήματα να μην ανεβάζουν τα ρολά τους.

Ο υπουργός υγείας πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την ενίσχυση του ΕΣΥ με επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών και μας κάνει όλους να αναρωτιόμαστε γιατί συνέβη αυτό. Ένα χρόνο τώρα δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας; Έγιναν οι απαραίτητοι διορισμοί στα νοσοκομεία ώστε να στελεχωθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Προφανώς όχι… Γιατί ο υπουργός δεν επέλεξε να διορίσει μόνιμο προσωπικό προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και να βοηθηθούν οι εξουθενωμένοι υγειονομικοί, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που αρκετοί πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο; Προτεραιότητά μας από την αρχή της πανδημίας ήταν η υγειονομική ασφάλεια όλων μας γι’ αυτό δείχνουμε και σύνεση στα μέτρα, αλλά βλέποντας και τον κίνδυνο της οικονομικής ύφεσης, η μοναδική ελπίδα σωτηρίας είναι το άνοιγμα του κλάδου μας με κανόνες.

Οι μικρομεσαίοι όλο αυτό το διάστημα ξέρετε τι βλέπουν; Βλέπουν την κυβέρνηση να δίνει εκατομμύρια ευρώ στους καναλάρχες, χρήματα που θα μπορούσαν να καλύψουν σημαντικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που παραμένουν με κλειστά μαγαζιά και με χρεωμένες επιχειρήσεις και σπίτια. Τα κανάλια δεν μπορούσαν να μεταδίδουν τα μηνύματα για την πανδημία δωρεάν; Δεν έπρεπε να στηρίξουν την κυβέρνηση; Βλέπουν επίσης ότι εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση πέρασε νομοσχέδια για την παιδεία, για το περιβάλλον, τον απαράδεκτο πτωχευτικό νόμο κλπ που εξόργισαν τον κόσμο και τον οδήγησαν σε διαδηλώσεις προκειμένου να εκφράσει την αγανάκτησή του. Βλέπουν ακόμα την ελλιπή στήριξη της κυβέρνησης που έχει διαμορφώσει περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας. Βλέπουν ότι βρίσκονται εκτός των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, εκτός από τα προγράμματα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των περιφερειών, εκτός από όλους τους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών και τέλος, βλέπουν υπερσυσσώρευση χρεών που απλά έχουν μετατεθεί οι ημερομηνίες πληρωμών τους.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος!

Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο και δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες για επιφανειακές και εσφαλμένες κινήσεις!

Η κυβέρνηση, οι περιφέρειες, οι δήμοι, τα επιμελητήρια, ΌΛΟΙ μας θα πρέπει να βρούμε άμεσα λύσεις για την διασφάλιση της επιβίωσής μας και στον τομέα της υγείας αλλά και στο τομέα της οικονομίας”.