Ένοχες είναι οι συνθήκες που επιβάλλονται στους μετανάστες εργάτες γης και η απουσία κρατικών μέτρων πρόληψης

Τις συνέπειες των άθλιων συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εργάτες γης, όπως και τις ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία ουσιαστικών μέτρων για την πρόληψη της πανδημίας ειδικά σε τέτοιους χώρους, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Ευρώτα, με αφορμή τον εντοπισμό 32 κρουσμάτων κορωνοϊού σε μετανάστες εργάτες γης στην περιοχή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί να παρθούν άμεσα μέτρα από το κράτος για μαζικά τεστ σε όλους τους εργάτες γης, εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής, πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους, ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας κ.ά.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης έχει ως εξής:

“Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε εργάτες γης στο δήμο μας και μετά τη σχετική ενημέρωση που λάβαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, φάνηκε για άλλη μια φορά και στον τόπο μας η γύμνια που υπάρχει με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου κρατικού μηχανισμού, να υπάρξει πρόληψη της πανδημίας και ειδικότερα σε χώρους ευαίσθητους, όπως μεγάλοι χώροι δουλειάς, σχολεία και ειδικότερα στην περιοχή μας στους εργάτες γης.

Οι εργάτες γης βιώνουν το απάνθρωπο πρόσωπο του εκμεταλλευτικού συστήματος με τις άθλιες συνθήκες που εργάζονται και διαβιούν. Οι όροι αμοιβής και εργασίας τους καθορίζουν και τους όρους διαμονής και συνθηκών ζωής γενικά. Τα παλιόσπιτα όπου μένουν μαζί δεκάδες, τα παραπήγματα, τα θερμοκήπια, χωρίς συνθήκες υγιεινής (νερό, τουαλέτες), είναι οι χώροι διαβίωσης της μεγάλης πλειοψηφίας. Μεταφέρονται σαν τα ζώα στις καρότσες αυτοκίνητων, δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς διαλείμματα, κάτω απ’ όλες τις κλιματολογικές συνθήκες.

Αυτό που μας είπαν είναι ότι όλοι, νοσούντες και μη, θα μείνουν σε καραντίνα και αν χρειαστεί κάποιος να μεταφερθεί, θα μεταφερθεί με δικό του μέσο, ενώ γνωρίζουμε ότι δεν έχουν δικά τους μέσα.

Παραδέχτηκαν ότι το κέντρο υγείας Βλαχιώτη δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες, πόσο μάλλον σε έκτακτες απαιτήσεις. Είναι χαρακτηριστικό των ελλείψεων και της προχειρότητας της αντιμετώπισης σοβαρών καταστάσεων η αναφορά ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθει ασθενοφόρο για να καλύψει μία βάρδια.

Άμεσα διεκδικούμε να παρθούν μέτρα από το κράτος για:

– Μαζικά τεστ σε όλους τους εργάτες γης.

– Εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή.

– Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.

– Να καλυφθούν τώρα, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δομές της δημόσιας Υγείας, να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας, ώστε να λειτουργούν όλο το 24ωρο.

– Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής και τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) για την προστασία των ασθενών και εργαζομένων.

– Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός”.