Έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της ξηρασίας στην ελαιοπαραγωγή

Stratigakos Hlias

ανακοίνωση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Ηλία Στρατηγάκου


Στη χθεσινή τακτική συνεδρίασή του, το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου με εξουσιοδότησε να αναλάβω την πρωτοβουλία – δέσμευση για να διερευνηθεί το μέγεθος της δυσμενούς επίδρασης στην ελαιοπαραγωγή της παρατεταμένης ανομβρίας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες επικράτησαν το καλοκαίρι και συνεχίζονται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Λαμβανομένης υπόψη της σημασίας της ελαιοκαλλιέργειας στην Περιφέρειά μας και στο πλαίσιο αυτό, άμεσα θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας, τους φορείς και τους εκπροσώπους των παραγωγών, τους δήμους κλπ, προκειμένου να καταγραφεί το μέγεθος της ζημιάς και τα γεωγραφικά όρια, τόσο για τις βρώσιμες ελιές όσο και για τις ελαιοποιήσιμες. Σε κάθε περίπτωση θα προταθούν λύσεις και θα πρέπει να κινητοποιηθούν ασφαλιστικοί φορείς, ΕΛΓΑ, ΠΣΕΑ και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Απαραίτητη θεωρώ τη μελέτη, διερεύνηση και στήριξη των πληγέντων από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στην κλιματική αλλαγή. Φαίνεται ότι οι συνέπειες της ξηρασίας – ανομβρίας στη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Περιφέρειάς μας, θα είναι σοβαρές, γι’ αυτό δίκαια οι αγρότες μας ανησυχούν για το μέλλον τους.

Επί του παρόντος, εάν το φαινόμενο συνεχιστεί, η παραγωγή ελαιόλαδου και βρώσιμων ελιών θα πληγεί σοβαρά ποσοτικά και επιπλέον ποιοτικά για τις βρώσιμες ελιές. Επιπτώσεις θα προκύψουν και για τους καταναλωτές των αναφερόμενων προϊόντων. Τα πορίσματα και οι προτάσεις θα αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα συζητηθούν στο ΠΕΣΥ.

Γνώμονάς μας, τόσο η ανακούφιση των πληγέντων όσο και το συμφέρον των αγροτών μας, με τη λήψη μέτρων μεσομακροπρόθεσμων όπου είναι δυνατόν και επιβάλλεται, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.