Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στο Γύθειο η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την προώθηση των εξαγωγών λακωνικών προϊόντων, την οποία διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Οργανισμό Enterprise Greece.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εξαγωγικές επιχειρήσεις του νομού και λοιπά μέλη του Επιμελητηρίου που ενδιαφέρονται για την εξαγωγική διαδικασία.

Ομιλητές ήσαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Παναρίτης, ο λάκωνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece Γρηγόρης Στεργιούλης, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος του Εξαγωγικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Πέτρος Μπλέτας και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) Κώστας Παπαπαναγιώτου.

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων των ομιλητών πήραν τον λόγο οι εξαγωγείς και επιχειρηματίες, για να θέσουν ζητήματα όπως η έλλειψη ρευστότητας, που καθιστά αδύνατη την επενδυτική δραστηριότητα, η αδυναμία της Πολιτείας να στηρίξει τον παραγωγό με αποτέλεσμα την αδυναμία του τελευταίου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς, η υψηλή φορολογία κλπ. Ακούστηκε πλήθος ερωτήσεων, τοποθετήσεων, παραπόνων και προτάσεων που απαντήθηκαν από τους ομιλητές, δημιουργώντας κλίμα διαλόγου και υποσχόμενης συνεργασίας.

Το Επιμελητήριο κατέγραψε τα προβλήματα που έθεσαν τα μέλη του και θεωρεί ότι με την ημερίδα αυτή ξεκίνησε ο διάλογος των εμπλεκομένων στην εξαγωγική διαδικασία φορέων. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις και να οργανωθούν οι από κοινού δράσεις για την προώθηση των λακωνικών προϊόντων. Ως πρώτο βήμα έγινε γνωστό πως θα οργανωθούν συναντήσεις κατά κλάδο, ώστε να οριστεί το πλάνο δράσης κατά προϊόν. Ανακοινώθηκε μάλιστα και η συνεργασία του Enterprise Greece με το Επιμελητήριο Λακωνίας ως προς την πρώτη κοινή δράση: την άμεση διοργάνωση επίσκεψης τριάντα εμπορικών ακολούθων στη Λακωνία, ώστε να γνωρίσουν τον τόπο και τα προϊόντα του και να συζητήσουν με τους εξαγωγείς για τις κοινές ενέργειες στήριξης των εξαγωγών τους.