Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας: Συζήτηση για την παρουσία της Ωραίας Ελένης στην Ιλιάδα

“Η Ωραία Ελένη μέσα από το Ζ της Ιλιάδος” είναι το θέμα της τρίτης συνάντησης του Κέντρου Σπαρτιατικών Μελετών, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, στις 6.00′ μμ, στη δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη.

Το θέμα θα παρουσιάσουν οι καταξιωμένοι φιλόλογοι Κώστας Τζανετάκος, διευθυντής της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης Σπάρτης, και ο δρ Προκόπης Κώνστας.

Λίγα λόγια για το Ζ της Ιλιάδας

Στη ραψωδία Ζ ο Έκτορας φεύγει από το πεδίο της μάχης για την πόλη του Ιλίου κι εκεί συναντά τη μητέρα του, τον Πάρη, την Ελένη και τη γυναίκα του, Ανδρομάχη, με το γιο του, Αστυάνακτα. Να τη η δεύτερη ζωντανή παρουσία της Ελένης στον Όμηρο. Ο Έκτορας επιπλήττει τον Πάρη και τον καλεί να επιστρέψει μαζί του στο πεδίο της μάχης. Η Ελένη μιλά με σεβασμό και θαυμασμό για τον κουνιάδο της, ντρέπεται για το σύζυγό της και τον εαυτό της (στ. 345-349). Όπως και τον Έκτορα, την ενδιαφέρει η άποψη της κοινότητας στην οποία ζει (στ. 351) και επισημαίνει πως ο Δίας όρισε να τραγουδηθεί η σκοτεινή ζωή του Πάρη και η δική της από τις επόμενες γενιές. Καλεί τον Έκτορα να καθίσει μαζί τους, εκείνος αρνείται ευγενικά, ανησυχεί για την οικογένειά του και σπεύδει να τους συναντήσει.