Έργα: Απαλλάσσονται από ποινικές ευθύνες οι δήμαρχοι (ενόψει εκλογών;)

vouli

vouli

Δεκτή έκανε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος την τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σάββας Αναστασιάδης, βάσει της οποίας απαλλάσσονται από ποινικές ευθύνες οι δήμαρχοι που συνάπτουν συμβάσεις για μίσθωση έργου. Αναλυτικότερα, η τροπολογία προβλέπει ότι “στις περιπτώσεις συμβάσεων μίσθωσης έργου που νομίμως έχουν συναφθεί για τις οποίες το παραδοτέο έργο διαφέρει, αλλά είναι παρεμφερές από το περιγραφόμενο στη σύμβαση, αλλά άπτεται της υπηρεσίας του ίδιου φορέα που παρέχει η αναθέτουσα αρχή και η τελευταία το αποδέχεται, δεν δημιουργούνται ποινικές ευθύνες για τους κατά νόμο υπευθύνους για τη σύναψή τους”.

Οι αντιδράσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ήταν έντονες, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη να μιλά για “όνειδος” και “παραβίαση του Συντάγματος” και τη βουλευτή κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου να την χαρακτηρίζει ως “ντροπολογία” με την οποία “επιχειρείται κουκούλωμα ενδεχόμενων ευθυνών δημοτικών αρχόντων”. Εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας ως άσχετης.

Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι είναι κακό να θεωρεί η αντιπολίτευση πως ο κάθε βουλευτής που φέρνει μια τροπολογία “πάει κάτι να κρύψει”. “Εμείς δεν θεωρούμε ότι οι τροπολογίες που φέρνουν οι βουλευτές κρύβουν την αμαρτία μέσα τους”, αντέτεινε ο κ. Λαφαζάνης, “δεν μπορούμε να πούμε πως ενόψει εκλογών απαλλάσσουμε τους δημάρχους”.

Ο κ. Γρηγοράκος δήλωσε πως η τροπολογία γίνεται προς διευκόλυνση των δήμων και ότι εάν του είχε περάσει από το μυαλό ότι αυτό γίνεται ενόψει εκλογών θα την είχε αποσύρει. “Επειδή δεν γίνεται, γι’ αυτό την κάνουμε δεκτή”, εξήγησε.