Έρευνα: Η προώθηση της Σπάρτης περνά μέσα από το “χτίσιμο” μιας νέας εικόνας

Τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προωθηθεί η Σπάρτη ως τουριστικός προορισμός είχε ως αντικείμενο η έρευνα που παρουσίασε το Σάββατο 8 Μαρτίου ο κ. Άγγελος Οικονομάκης, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού. Όπως επισημάνθηκε από το δήμαρχο Σπάρτης κ. Αργειτάκο, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αφορά αποκλειστικά στο δήμο. Δεσμεύτηκε δε, αυτή να αξιοποιηθεί στο μέτρο του δυνατού.

Ο ερευνητής μελέτησε ζητήματα όπως οι απόψεις των ντόπιων και των τουριστών για τον τόπο, η αναγνωρισιμότητά του, τα δυνατά και αδύναμα σημεία του. Ένα από τα πλέον χρήσιμα συμπεράσματα είναι πως οι επισκέπτες φεύγουν δυσαρεστημένοι, κυρίως λόγω έλλειψης υποδομών και δραστηριοτήτων.

Πλεονεκτήματα που ενισχύουν το αποτύπωμα της πόλης στη συνείδηση των τουριστών είναι η ιστορία, με την εμβληματική φιγούρα του Λεωνίδα να κυριαρχεί, η γνωστή ταινία «300», η φυσική ομορφιά, αλλά και η αξιόλογη ρυμοτομία της.

Στα μειονεκτήματα καταγράφεται το «περίεργο», όπως υπογράμμισε ο μελετητής, φαινόμενο οι γηγενείς να θεωρούν αρνητικό στοιχείο το επίπεδο του ίδιου του τοπικού πληθυσμού. Μάλιστα, τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα κατέδειξαν πως όσο το μορφωτικό επίπεδο των ερωτηθέντων ανέβαινε, τόσο αρνητικότερη γινόταν η αξιολόγηση της πόλης. Άλλες αδυναμίες, σύμφωνα με τις απαντήσεις, είναι η εγκατάλειψη των σημείων ενδιαφέροντος, η ανυπαρξία υποδομών και μουσείου, αλλά και η απόσταση από τη θάλασσα.

Ως προς τα είδη τουρισμού που οι ερωτηθέντες έκριναν πως ταιριάζουν στην περιοχή, πρώτος έρχεται ο αγροτουρισμός και ακολουθούν ο φυσιολατρικός, ο αρχαιολογικός, και σε μικρότερο ποσοστό ο ορειβατικός και ο εκπαιδευτικός τουρισμός.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι έως σήμερα η Σπάρτη ήταν συνδεδεμένη με την ιστορία της και τα τελευταία χρόνια με τη γνωστή χολλυγουντιανή ταινία, ο κ. Οικονομάκης στάθηκε στην ανάγκη να εκμοντερνιστεί η εικόνα που βγάζει προς τα έξω η πόλη, ώστε να δημιουργηθούν θέλγητρα για τους τουρίστες. Ως παράγοντες που υποστηρίζουν το branding, δηλαδή τη διαδικασία προώθησης, όρισε τη διασκέδαση, το εμπορικό υπόβαθρο, ειδικά events (λ.χ. αθλητικά), τη φυσιογραφία και τις κλιματικές συνθήκες, την κουλτούρα και ιστορία, το συγκερασμό δραστηριοτήτων (π.χ. με την προώθηση των τοπικών προϊόντων διά μέσου του «Σπάρταθλον») και την αρχιτεκτονική. Δευτερογενείς παράγοντες θεωρούνται από τον ερευνητή η επιχειρηματικότητα, η προσβασιμότητα, η φιλοξενία, η πληροφόρηση, η συμβολή της Πολιτείας και οι υποδομές.

Προχωρώντας στη συνέχεια στη διατύπωση προτάσεων, έκανε λόγο για:

  • Ανάγκη καθιέρωσης ενός κοινού, χαρακτηριστικού σλόγκαν που θα χρησιμοποιείται σε κάθε δραστηριότητα που επιθυμούμε να προωθήσουμε,
  • Ανάγκη σήμανσης της εισόδου της πόλης,
  • Δημόσια γεγονότα συγκροτημένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προβολή παραδοσιακών προϊόντων μέσω άλλων διοργανώσεων όπως το «Σπάρταθλον».
  • Ομόνοια και κοινές αξίες μεταξύ των πολιτών ώστε να γίνεται σωστή προώθηση του τόπου σε τρίτους.
  • Διά βίου μάθηση. Μέσω ειδικών σεμιναρίων να ενισχυθεί η γνώση πάνω σε γεωργία – κτηνοτροφία, καθώς οι εν λόγω κλάδοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την περιοχή.
  • Ομοειδή ταυτότητα προϊόντων. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο λάδι, που μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς.
  • Θέσεις εργασίας στο δημόσιο, λ.χ. για την καλύτερη φύλαξη, σηματοδότηση, καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων.

Ο κ. Οικονομάκης εκτίμησε ότι αν επιτευχθούν όλα τα παραπάνω και χτιστεί μια καλύτερη εικόνα της πόλης, μια δεύτερη δέσμη προτάσεων θα μπορούσε να περιλαμβάνει στοχευμένη προώθηση (μέσω YouTube, τουριστικών οδηγών κ.ά.), δραστηριότητες (αθλητικές, πολιτιστικές κ.λπ.), όπως και την εκτεταμένη διοχέτευση τοπικών προϊόντων στα καταστήματα εντός και εκτός πόλεως με ιθαγενή ταυτότητα. Επιπλέον χρήσιμες θα ήταν κοινωφελείς πρακτικές (bike sharing, ανακύκλωση κ.ο.κ.), υποδομές υποδοχής ατόμων με μικρή οικονομική επιφάνεια (τύπου hostels), τουριστικές διαδρομές (ορειβατικές, γαστρονομικές κ.λπ.) και τέλος αγροτουριστικές δράσεις.

Η συμμετοχή των πολιτών στην εκδήλωση ήταν μεγάλη, με το κοινό να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο, εκφράζοντας προβληματισμούς και εκφέροντας ενδιαφέρουσες απόψεις -άλλοτε σύμφωνες με την έρευνα και άλλοτε όχι. Από το διάλογο που αναπτύχθηκε ξεχώρισαν τοποθετήσεις για την έλλειψη μουσείου, την ανάγκη για υποδομές, την αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου, το μακροπρόθεσμο τουριστικό σχεδιασμό κλπ.