Έρχονται λύσεις για τα προβλήματα του ΕΝΦΙΑ

foros akinitwn

foros akinitwn

Η μεγάλη αλλαγή με τη θέσπιση ενιαίου φόρου ακινήτων σε κάθε μορφή δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας, βάσει ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής της ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων, ήταν φυσικό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, να παρουσιάσει σφάλματα.

Τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι δύο κατηγοριών:

I. Σφάλματα και παραλείψεις στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων. Όπως, για παράδειγμα, όπου δεν έγινε σαφής καταγραφή ψιλής κυριότητας και επικαρπίας ή όπου έγιναν λάθη σε επιφάνειες, ορόφους, προσόψεις και έτος κατασκευής ή λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων οικοπέδου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.

II. Στρεβλώσεις και προβλήματα που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου.

Έτσι προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις (ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων στην περιφέρεια) και αναδείχθηκαν τώρα, που έγινε για πρώτη φορά λεπτομερής ηλεκτρονική επεξεργασία όλων των δεδομένων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν ως εξής:

I. Σφάλματα ή και παραλείψεις που έγιναν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των φορολογουμένων μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις τους μέχρι 30 Νοεμβρίου. Ασφαλώς χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών τους με το τελικό σύνολο της οφειλής και επιστροφή φόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη παραπάνω. Η ημερομηνία πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα ανακοινωθεί σύντομα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

II. Αντίστοιχα, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις από κενά ή παραλείψεις της διοίκησης, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο, όπως και συνέβη προ δεκαπενθημέρου με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, όταν διορθώθηκε παράλειψη του αρχικού φορολογικού νόμου που αφορούσε σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια φορολογούμενους.

“Τελικός στόχος είναι να εξαλειφθούν ταχύτατα και πλήρως όλες οι πιθανές αδικίες”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.