Έτοιμες οι μελέτες για το Λαογραφικό Κέντρο του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών

laografiko kentro

laografiko kentro

Μετά από συστηματικές προσπάθειες του ΔΣ του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την ανακατασκευή του κτιρίου ιδιοκτησίας του Συνδέσμου στην κεντρική πλατεία Καρυών. Τα μέλη του ΔΣ, αισθανόμενα την υποχρέωση απέναντι σε όλους τους συμπατριώτες που επί σειρά ετών προσέφεραν σημαντικά ποσά για την αγορά του κτιρίου, προχώρησαν με προσοχή στην προετοιμασία αυτής της μελέτης.

Πρώτον, προχώρησαν στην αποξήλωση της επιφάνειας του κτιρίου, προκειμένου αυτή να αποκαλυφθεί. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβεβαιωθεί το γεγονός ότι το κτίριο εξαρχής είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ως «νεοκλασσικό», δηλαδή με σοβά και ειδικές περίτεχνες προμετωπίδες γύρω από τη σκεπή και τα παράθυρα, και όχι ως πέτρινο που σοβατίστηκε σε μεταγενέστερο χρόνο, όπως σχεδόν όλα τα υπόλοιπα κτίρια του χωριού. Ως εκ τούτου δεν προκρίθηκε η ιδέα της «αποκάλυψης» και διατήρησης της πέτρινης επιφανείας, αφενός λόγω της ποιότητάς της και αφετέρου για να μην αλλοιωθεί ο αρχικός χαρακτήρας του κτιρίου.

Δεύτερον, ανακατασκευάστηκε η σκεπή του κτιρίου, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της υγρασίας.

Πλέον οι μελέτες προκρίνουν τη δημιουργία μουσείου οίνου και δοκιμαστηρίου στο υπόγειο, παραδοσιακού καφενείου και εμπορικού καταστήματος στο ισόγειο, και αίθουσας εκθεμάτων στον όροφο. Επιπλέον, στα δύο εφαπτόμενα κτίρια σχεδιάζεται:

– Στο πρώην σιδηρουργείο, η δημιουργία στο ισόγειο ενός πολυχώρου που θα λειτουργεί ως αίθουσα διαλέξεων-προβολών και γενικότερα πολλαπλών εκδηλώσεων, και στον όροφο αναγνωστήριο

– Στο πρώην κτίριο του αστυνομικού σταθμού, στο ισόγειο να είναι η είσοδος της έκθεσης με πρατήριο αναμνηστικών και στον όροφο τα γραφεία του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών.

Όλα τα παραπάνω θα ενώνονται μεταξύ τους και με ανελκυστήρα, ενώ θα υπάρχουν και τουαλέτες (και για ΑμεΑ).

πηγή: www.karyes.gr