Έτος Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης το 2019

Το πολιτιστικό σωματείο “Διάζωμα”, που μέχρι στιγμής έχει δρομολογήσει και ολοκληρώσει τις αποκαταστάσεις σε 55 αρχαία θέατρα της χώρας, ανακήρυξε το 2019 “Έτος Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης”.

Το Ίδρυμα J.M. Kaplan Fund, που δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη, έχει διαθέσει το ποσό των 100.000 δολαρίων (81.070,13 ευρώ) για την εκτέλεση της πρώτης φάσης των εργασιών ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης, ενώ είχε προηγηθεί με χορηγία ύψους 111.000 ευρώ από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” η μελέτη αποκατάστασης του μνημείου.

Το θέατρο χρησιμοποιείτο μέχρι τον 4ο αιώνα μΧ. Δυστυχώς σήμερα διατηρείται σε κακή κατάσταση, διότι λίθοι των εδωλίων και της θεμελίωσής τους χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό για κατοικίες και οικοδομήματα τόσο κατά τους βυζαντινούς όσο και τους νεότερους χρόνους.

Η θέση του θεάτρου στη ζωή των Σπαρτιατών

Η θέση του στη νότια κλιτύ της ακρόπολης, στο λόφο που ήταν το πολιτικό, θρησκευτικό και οικονομικό κέντρο της αρχαίας Σπάρτης, δείχνει πως είχε σημαίνουσα θέση στη ζωή της πόλης.

Ενδιαφέρον είναι πως η σκηνή του θεάτρου αρχικά δεν ήταν μόνιμη αλλά κινητή, διότι πέραν της χρήσης του για θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, αυτό χρησιμοποιείτο πιθανότατα και για πολιτικές και κοινωνικές συναθροίσεις, εορταστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

πηγή: diazoma.gr