Το τέταρτο και τελευταίο βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά, της δράσης «Φωτηλάτες», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στον χώρο του Παλιού Μεταξουργείου (Κ. Παλαιολόγου 29-31) στη Σπάρτη.

Εντυπωσιακά πειράματα με απλά και σύνθετα θέματα Οπτικής σχετικά με τα χρώματα: η ανθρώπινη όραση και τα χρώματα, η προσθετική και αφαιρετική ανάμιξη χρωμάτων, τα χρώματα στη ζωγραφική, στον φωτισμό και στην επιστήμη, η ανάλυση του λευκού φωτός και το ουράνιο τόξο, απασχόλησαν τους μικρούς εξερευνητές. Ξεχωριστή εμπειρία για μικρούς και μεγάλους συμμετέχοντες ήταν η «Ζωγραφική με Φως»!

Στη δράση «Φωτηλάτες», που συνδιοργανώθηκε από την κ. Δώρα Κουρκούλη (φυσικό – ΜΑ Σχεδίασης Φωτισμού) της ομάδας νέων «Activate Now – Ενεργοποίηση Τώρα» και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, συμπεριλήφθηκαν εργαστηριακές δραστηριότητες με θεματικό άξονα το Φως, για μαθητές 11-16 ετών.

Βασικοί στόχοι της δράσης ήταν και είναι η διάχυση κι επεξήγηση της επιστημονικής γνώσης μέσω του εργαστηριακού και πειραματικού εγγραμματισμού, η ενεργοποίηση κι ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα Επιστήμης και η απάντηση των ερωτημάτων τους, ώστε να αγαπήσουν –ακόμα περισσότερο– τις φυσικές επιστήμες και να εξηγήσουν φαινόμενα που παρατηρούν καθημερινά γύρω τους. Σε κάθε εργαστηριακή συνάντηση, τα παιδιά πειραματίστηκαν, έπαιξαν, αναρωτήθηκαν, διερεύνησαν, συνεργάστηκαν κι εμπλούτισαν τις γνώσεις τους.

Τα σκεύη, τα όργανα και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι καθημερινής χρήσης και ανακυκλώσιμα, αλλά και περισσότερο εξειδικευμένα, από το διδακτικό πακέτο «Photonics Explorer» του Πανεπιστημίου Vrije των Βρυξελλών, που αξιοποιείται εκπαιδευτικά με ευθύνη του ΕΚΦΕ Λακωνίας για τα σχολεία του νομού.

Η κ. Διαμάντω Γιαννάκου, χημικός του 3ου ΓΕΛ Σπάρτης, και η κ. Φωτεινή Φωτοπούλου, αρχιτέκτων και μέλος της ομάδας «ΑctivateNow – Eνεργοποίηση Τώρα», υποστήριξαν εθελοντικά και πολύπλευρα και τα τέσσερα εργαστήρια, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια. Οι ευχαριστίες που τους αξίζουν είναι εγκάρδιες και ειλικρινείς, και η ευγνωμοσύνη μας απεριόριστη. Επίσης ευχαριστούμε πολύ τον φωτογράφο Γιάννη Σούχη, για την πολύτιμη βοήθειά του στο 4ο εργαστήριο και για το φωτογραφικό υλικό.

Καθώς όμως «κάθε τέλος είναι μια καινούργια αρχή», η δράση «Φωτηλάτες», συνεχίζοντας τη φωτεινή της τροχιά, φεύγει από τα σύνορα του νομού μας και, στις 31 Μαρτίου, συμμετέχει στο «AthensScienceFestival»! Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, με διοργανωτές τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «INNOVATHENS», το Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Για το ΕΚΦΕ Λακωνίας
Ελένη Παλούμπα, MSc χημικός