Ίδρυση ΤΕΦΑΑ Σπάρτης προτείνει ο Νεοκλής Κρητικός

Με ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός αναλύει τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να ιδρυθεί ένα νέο τμήμα Φυσικής Αγωγής στη Σπάρτη. Ο βουλευτής προβλέπει πως η ίδρυση θα έδινε νέα πνοή στην οικονομική ζωή της πόλης, ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση της Νοσηλευτικής Σχολής, ένα γεγονός που όπως υποστηρίζει γέμισε πικρία την τοπική κοινωνία.

Στην ερώτηση που κατέθεσε αναφέρει πως “τα περιφερειακά πανεπιστήμια, είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των περιφερειακών πόλεων και συνδέονται συνήθως με τις προσδοκίες ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των περιοχών, όπου αυτά ιδρύονται.

Η παρουσία νέου φοιτητικού, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού τονώνει την εκάστοτε τοπική οικονομία.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι σε όλην την Πελοπόννησο δεν υπάρχει άλλο τμήμα Φυσικής Αγωγής”.

Ο κ. Κρητικός αναλύει επίσης τους βασικούς στόχους που καλείται ένα τμήμα Φυσικής Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αγωγής να εκπληρώσει απέναντι στους φοιτητές, στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην πατρίδα. Όπως πρεσβεύει, αυτοί είναι:

  • Να συμβάλλει στην πρόοδο του ελληνικού αθλητισμού και ταυτόχρονα να καλλιεργήσει και να διαδώσει την αθλητική ιδέα στο μέρος όπου αυτή γεννήθηκε.
  • Να προάγει την επιστήμη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού με την ακαδημαϊκή και την εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα.
  • Να παρέχει στους πτυχιούχους του τα απαραίτητα εφόδια που θα εξασφαλίσουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Τέλος, ο λάκωνας βουλευτής  σημειώνει πως το οικονομικό κόστος του εν λόγω εγχειρήματος δεν θα είναι μεγάλο, “το οικονομικό κόστος υπολογίζεται μικρό, καθώς οι εγκαταστάσεις για διδασκαλία και εργαστήρια είναι ιδιόκτητες (Σχολή Ανθρώπινης Κίνησης & Ποιότητα Ζωής), όπως επίσης και οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι επαρκείς.

Ακόμα τα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ μπορούν να ενισχύσουν το διδακτικό έργο αφού η πλειοψηφία αυτών έχει κοινά επιστημονικά (ταυτόσημα) προσόντα.

Επιπρόσθετα είναι δυνατό τα πρώτα έτη το τμήμα να λειτουργήσει χωρίς κανένα πρόβλημα με διδακτικό προσωπικό του ΤΟΔΑ και με μικρό αριθμό αποσπασμένων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης”.