Α΄ Λυκείου: Τροπολογία για τον τρόπο προαγωγής

exetaseis
φωτό αρχείου

exetaseis

Τα στοιχεία για τα ποσοστά των μαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση φέτος -που ίσχυσε για πρώτη φορά η Τράπεζα Θεμάτων- και αντίστοιχα στοιχεία για πέρυσι -που η προαγωγή των μαθητών έγινε με τον προηγούμενο νόμο- κατέθεσε στη βουλή ο υφυπουργός Παιδείας κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θανάση Πετράκου.

Ο υφυπουργός είπε ότι το υπουργείο στηρίζει το θεσμό της Τράπεζας Θεμάτων, πρόσθεσε όμως ότι κατατίθεται άμεσα στη βουλή τροπολογία για το ζήτημα της προαγωγής. Πρόκειται για τροπολογία την οποία ανακοίνωσε ουσιαστικά από προχθές το υπουργείο Παιδείας και που θα αποτελεί βαθμολογική οδηγία για την αντιμετώπιση των μαθητών της α΄ λυκείου που έδωσαν φέτος με το σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων.

Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής αυτού του θεσμού, όπως είπε ο υφυπουργός, το υπουργείο ξεκίνησε έρευνα μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και συγκέντρωσε τα βαθμολογικά στοιχεία της φετινής και της περσινής α΄ λυκείου. “Οι μαθητές που έδωσαν εξετάσεις με το περσινό σύστημα είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας, κάτω από το 10, απ’ ό,τι φέτος με την Τράπεζα Θεμάτων”, είπε ο υφυπουργός και παρέδωσε τα στοιχεία “ως απάντηση σε όσους αμφισβητούν την Τράπεζα Θεμάτων”.

Αναφερόμενος στο ποσοστό των μαθητών που παραπέμπονται για επανεξέταση το Σεπτέμβριο, ο κ. Δερμεντζόπουλος ανέφερε πως η δεύτερη φάση της έρευνας δείχνει ότι τα ποσοστά αυτά θα φθάσουν στο 20% με 23%. Τα στοιχεία πιθανότατα θα δημοσιοποιηθούν σήμερα.

Ο κ. Δερμεντζόπουλος δεν αμφισβήτησε τις επισημάνσεις της ΟΛΜΕ ότι τα ποσοστά αυτά ήταν στο 6% πέρυσι, είπε όμως ότι θα κατατεθεί τροπολογία που θα βελτιώνει το νόμο αλλά δεν θα αλλοιώνει το πνεύμα. “Πιθανόν να χρειάζεται βελτίωση ο τρόπος προαγωγής”, σημείωσε και δέχθηκε ότι υπάρχει κάποια στρέβλωση, αφού ένας μαθητής του 19 μπορεί να κοπεί επειδή σε κάποιο μάθημα είναι κάτω από τη βάση.

Από τα στοιχεία που κατέθεσε στη βουλή ο υφυπουργός, προκύπτει ότι το ποσοστό των μαθητών με γραπτά στην α΄ λυκείου κάτω από τη βάση κινήθηκε:

Στην αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία το 2013-14 σε ποσοστό 31% και πέρυσι σε ποσοστό 36%.

Στη νέα ελληνική λογοτεχνία το ποσοστό φέτος ήταν 10% και πέρυσι ήταν 16%.

Στη νέα ελληνική γλώσσα φέτος το ποσοστό ήταν 14% και πέρυσι 16%.

Στην ιστορία φέτος το ποσοστό ήταν 37% και πέρυσι 38%.

Στην άλγεβρα φέτος το ποσοστό ήταν 48%, ενώ πέρυσι 57%.

Στη γεωμετρία το φετινό ποσοστό ήταν 47% και το περσινό 56%.

Στη φυσική φέτος το ποσοστό ήταν 50% και πέρυσι 56%.

Στη χημεία φέτος το ποσοστό ήταν 48% και πέρυσι 53%.

Στη βιολογία το φετινό ποσοστό ήταν 41% και το περσινό 34%.

Είχε προηγηθεί ο βουλευτής κ. Πετράκος, που υποστήριξε ότι η Τράπεζα Θεμάτων οδηγεί σε “σφαγή” χιλιάδες μαθητές της α΄ λυκείου και ότι το σύστημα απέτυχε, ότι πρέπει να επανέλθει η προαγωγή των μαθητών με το παλαιό σύστημα και κυρίως να μην μετρήσει ο βαθμός της α΄ λυκείου στις εισαγωγικές.

(με πληροφορίες από το ethnos.gr)