“Ωρολογιακή βόμβα” τα πυρόπληκτα δάνεια: Συνάντηση των Επιμελητηρίων στην Τρίπολη

Το θέμα των πυρόπληκτων δανείων απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια τις επιχειρήσεις των νομών Λακωνίας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας και Μεσσηνίας. Τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στο θέμα αυτό, καθώς τα πυρόπληκτα δάνεια έπαψαν να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά.

Η λήξη, όμως, της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου στις 31/12/2017 για ένα μεγάλο τμήμα των δανείων αυτών και τα τεράστια επιτόκια που καλούνται να καταβάλουν εφεξής οι επιχειρήσεις επαναφέρουν το θέμα στο προσκήνιο, καθώς πρόκειται για ζητήματα που, εάν δεν αντιμετωπιστούν, θα οδηγήσουν δεκάδες επιχειρήσεις στην οικονομική καταστροφή.

Για να συζητήσουν το θέμα και να συντονίσουν τις ενέργειές τους, συναντήθηκαν την Τετάρτη 24/1 στην Τρίπολη εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων των “πυρόπληκτων” νομών. Ο πρόεδρος Ιωάννης Μπουντρούκας, ο γενικός γραμματέας Βασίλειος Αθανασιάδης και μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αρκαδίας υποδέχτηκαν τους προέδρους των Επιμελητηρίων Ηλείας Κωνσταντίνο Νικολούτσο, Λακωνίας Ιωάννη Παναρίτη, Μεσσηνίας Ευάγγελο Ξυγκώρο, τους αντιπροέδρους Ευβοίας Νικόλαο-Ανδρέα Μώρο, Ηλείας Κωνσταντίνο Λεβέντη και Αντώνιο Παρασκευόπουλο, Λακωνίας Ηλία Αθανασιάδη, Μεσσηνίας Παύλο Κρανιώτη και τον γγ Επιμελητηρίου Ευβοίας Ιωάννη Μαραγκό. Στη συνάντηση συμμετείχε νομικός σύμβουλος εξειδικευμένος σε θέματα τραπεζικών δανείων, ο οποίος θα συνδράμει τα Επιμελητήρια στην προσπάθειά τους για το θέμα των πυρόπληκτων δανείων.

Οι εκπρόσωποι όλων των Επιμελητηρίων συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει κοινή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα το συντομότερο, καθώς αποτελεί μία οικονομική “βόμβα” που απειλεί τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών. Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν η διαπίστωση ότι οι δυνατότητες αντιμετώπισης του θέματος έχουν περιοριστεί σημαντικά και σε κάθε περίπτωση τα πυρόπληκτα δάνεια δεν πρόκειται να “χαριστούν” σε κανέναν. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί επιδίωξη των Επιμελητηρίων, αλλά το ζητούμενο γι’ αυτά είναι να υπάρξει ένας τρόπος ευνοϊκής ρύθμισής τους, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να τα αποπληρώσουν χωρίς να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Οι δυνατότητες ρύθμισης των δανείων που δεν φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου είναι περισσότερες και διαπραγματεύσιμες με τα τραπεζικά ιδρύματα. Τα δάνεια όμως που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού σημοσίου η οποία έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2017 είναι μία άλλη υπόθεση, πολύ πιο δύσκολη στην αντιμετώπισή της, καθώς από τη μία πλευρά τα τραπεζικά ιδρύματα δεν διαπραγματεύονται αυτά τα δάνεια -είτε ενήμερα είτε ληξιπρόθεσμα- και από την άλλη το δημόσιο έχει ξεκινήσει διαδικασίες βεβαίωσής τους στο Δημόσιο Ταμείο, για όσα από αυτά διαπιστώνει την κατάπτωση της εγγύησης, γεγονός που θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε “ξαφνικό θάνατο”.

Μετά από μακρά συζήτηση, οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων αποφάσισαν ομόφωνα να ξεκινήσουν μια σειρά από ενέργειες και επαφές με τους αρμόδιους φορείς, αφού γίνει η επεξεργασία κάποιων λογικών και εφαρμόσιμων προτάσεων, προκειμένου να επιχειρηθεί και να επιτευχθεί μια λύση που θα είναι συμφέρουσα για όλους τους εμπλεκομένους, ώστε και οι τράπεζες να μπορέσουν να εισπράξουν ένα μέρος αυτών των δανείων, και το δημόσιο να μην χρειαστεί να καταβάλει όλες αυτές τις καταπίπτουσες εγγυήσεις και, φυσικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έλαβαν αυτά τα δάνεια σε δύσκολες συνθήκες λόγω των καταστροφών, να μπορέσουν να τα αποπληρώσουν χωρίς να κινδυνεύουν να κλείσουν.