“Αγκάθι” για πολλές αγροτικές περιοχές το ίντερνετ

laptop

laptop

Δεκαεννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με θέμα τη μη πρόσβαση πολλών αγροτικών περιοχών στο διαδίκτυο.

Πριν από έναν περίπου χρόνο προκηρύχθηκε με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ το έργο Rural Broadband, το οποίο υπόσχεται να προσφέρει έως το 2015 “Γρήγορο Διαδίκτυο” σε περίπου 5.100 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, το έργο στόχο είχε τη γεφύρωση του “ευρυζωνικού χάσματος” μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών, αφού θα προσέφερε τη δυνατότητα γρήγορου ίντερνετ σε όλες τις αγροτικές περιοχές, παρέχοντας ευρυζωνικές συνδέσεις σε χαμηλές τιμές σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι στερούνται ενός αγαθού που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιχειρηματικότητας, ανάπτυξης, ενημέρωσης και εξέλιξής τους.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ”, επισημαίνουν οι ερωτώντες βουλευτές, “είναι γνωστό ότι διαφώνησε και διαφωνεί γιατί επιλέχτηκε το συγκεκριμένο έργο με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Ανεξάρτητα όμως από τη διαφωνία μας για την επιλογή υλοποίησης μέσω ΣΔΙΤ, θεωρούμε ότι το έργο είναι σημαντικό για τις αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Όμως μέχρι σήμερα πολλές αγροτικές περιοχές εξακολουθούν να στερούνται τη δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ. Οι γιατροί στα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία τέτοιων περιοχών αδυνατούν να συνταγογραφήσουν με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται στην προσπάθεια προμήθειας φαρμάκων. Κάτοικοι των περιοχών αυτών αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλες περιοχές για να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ. Πολλοί μαθητές, για να μπορέσουν να κάνουν τις εργασίες που τους ανατίθενται από τα σχολεία τους, αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ.

Η εξάπλωση και η χρήση του ίντερνετ στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, πέραν της διασύνδεσης εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εξασφαλίζει την πρόσβαση σε βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες και μπορεί να αποτελέσει στοιχείο ανάπτυξης και ευρύτερης προβολής του τόπου αλλά και των τοπικών προϊόντων”.

Υπογραμμίζοντας πως αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλη την επικράτεια της χώρας, πως η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ δεν έφερε και τις αντίστοιχες επενδύσεις ώστε να καλύπτεται όλη η επικράτεια της χώρας με δυνατότητα διαδικτυακής πρόσβασης, και ακόμη πως είναι αδιανόητο στη σημερινή εποχή να υπάρχουν περιοχές της χώρας -ακόμα και με υψηλό τουρισμό- που να μην έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο Rural Broadband, το οποίο θα προσφέρει τη δυνατότητα σύνδεσης των αγροτικών περιοχών στο internet.

2. Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το υπουργείο, ώστε να υπάρχει μέχρι την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ για τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών, προκειμένου αυτοί να μην αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλες περιοχές.