Αγροτικές πληρωμές 120 εκατ. € για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις: Κερδισμένοι πορτοκαλοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι

Ποσό 120 εκατ. ευρώ περίπου πιστώνεται σήμερα, για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις 2017 σε διάφορες καλλιέργειες αλλά και για τις συνδεδεμένες στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Το ποσό αφορά συγκεκριμένα στις καλλιέργειες πορτοκαλιού, κορινθιακής σταφίδας και τους σπόρους σποράς, αλλά και στους βασικούς τομείς της κτηνοτροφίας, δηλαδή τη βοοτροφία, αιγοπροβατοτροφία και τέλος τη σηροτροφία. Σημαντικό είναι ότι οι τιμές ενίσχυσης ανά στρέμμα ή ανά ζώο είναι αυξημένες για όλες τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, εκτός των σπόρων σποράς. Συγκεκριμένα:

  • Η τιμή ενίσχυσης στην καλλιέργεια πορτοκαλιών για το 2017 είναι αυξημένη σε 62 ευρώ/στρέμμα (από 52 ευρώ πέρυσι).
  • Η τιμή ενίσχυσης στην κορινθιακή σταφίδα για το 2017 είναι αυξημένη σε 49,3 ευρώ/στρέμμα (από 35,3 ευρώ).

Αύξηση καταγράφεται επίσης στις τιμές ενίσχυσης αλλά και στον αριθμό των δικαιούχων σε όλο τον τομέα της κτηνοτροφίας κατά 49%. Πρόκειται για μια παρέμβαση σημαντικής ενίσχυσης του κτηνοτροφικού εισοδήματος. Συγκεκριμένα:

  • Η τιμή ενίσχυσης για τους αιγοπρoβατοτρόφους για το 2017 είναι αυξημένη σε 9,7 ευρώ/ζώο (από 6,2 ευρώ/ζώο το 2016).
  • Για τους αγελαδοτρόφους είναι αυξημένη σε 192,5 ευρώ/ζώο (από 140 ευρώ/ζώο).
  • Στη σηροτροφία, τέλος, το ύψος της ενίσχυσης παραμένει περίπου στα περσινά επίπεδα (251 ευρώ/κουτί), δηλαδή στα 248 ευρώ/κουτί.
Αραχωβίτης: “Στηρίζουμε την πραγματική παραγωγή”

Με αφορμή την καταβολή των ενισχύσεων, ο λάκωνας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως “οι πληρωμές αυτές επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη σημασία που δίνει η σημερινή κυβέρνηση στις συνδεδεμένες με την παραγωγή ενισχύσεις. Πιστοποιούν πάνω από όλα τη θέλησή μας για στήριξη της πραγματικής παραγωγής.

Θέλω τέλος να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι στη Λακωνία η ενίσχυση θα δοθεί με σημαντικά αυξημένη τιμή ανά ζώο στους κτηνοτρόφους αλλά και στους πορτοκαλοπαραγωγούς (αυξημένη κατά 10 ευρώ/στρέμμα)”.