Αγροτική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Σπάρτης την Πέμπτη 8/12

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας καλεί όλους στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Σπάρτης την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, καθώς και στην παράσταση διαμαρτυρίας στο περιφερειακό συμβούλιο στην Τρίπολη τη Δευτέρα 12/12.
Στη σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα αναφέρει:

“Ο κρατικός προϋπολογισμός που χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως “προϋπολογισμός ανάπτυξης” και ότι φέρνει “ανακούφιση” στα λαϊκά εισοδήματα, στην πραγματικότητα παραχωρεί νέα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια. Αποτυπώνει τα μέτρα του τρίτου μνημονίου και λειτουργεί προσθετικά στους προηγούμενους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς για τα οποία έχουν συμφωνήσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κλπ που τα ψήφισαν.
Εντείνει τη φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, περικόπτει ακόμη περισσότερο τα κονδύλια που εξυπηρετούν στοιχειώδεις ανάγκες του λαού.

Οι “νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις” εκτοξεύονται στα 4 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, εκ των οποίων τα 3,1 δισ. ευρώ είναι από την επιβολή νέων αντιλαϊκών άμεσων και έμμεσων φόρων και τα 960 εκατ. ευρώ από περικοπές δαπανών που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία και πρόνοια, για τις οποίες θα πληρώσει επιπλέον η λαϊκή οικογένεια.

Εντείνει τη φοροληστεία και σε βάρος αγροτών – κτηνοτρόφων, αφού προβλέπει φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, φορολογία 22% ως 20.000 ευρώ εισόδημα και μετά αυξάνει σταδιακά στο 29% ως 30.000 εισόδημα, 36% ως 40.000 και 45% σε μεγαλύτερο εισόδημα. Με τα πολυήμερα μπλόκα καταφέραμε να κερδίσουμε μείωση της φοροληστείας, αφού ισχύει αφορολόγητο όριο 8.670 – 9.500 ευρώ.

Θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε πολλά δισ. ευρώ σε έμμεσους φόρους που αφορούν και τους αγρότες-κτηνοτρόφους, αφού από 1 Γενάρη 2017 θα επιβληθούν νέοι ειδικοί φόροι και τέλη στα καύσιμα κίνησης, την κινητή τηλεφωνία, τα τσιγάρα, καπνό και ηλεκτρονικό τσιγάρο, στον καφέ και από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Καταργήθηκε από τον Οκτώβρη η επιστροφή του ειδικού φόρου στα καύσιμα για τους αγρότες.

Την ίδια στιγμή παραχωρεί νέες φορολογικές απαλλαγές στα μονοπώλια και πολυεθνικές με μείωση της φορολογίας κατά 7% σε όλα τα “νομικά πρόσωπα”. Και επιπλέον έκπτωση 20,4 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό νόμο. Δίνει ζεστό χρήμα 6,4 δισ. με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι αγρότες – κτηνοτρόφοι θα επιβαρυνθούν επιπλέον με 92,7 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΟΓΑ και 3 εκατ. ευρώ από τις εισφορές τους στον ΕΟΠΠΥ, ενώ θα υπάρχει μείωση των συντάξεών τους.

Ταυτόχρονα, παραμένουν τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως χαμηλές τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα που καθορίζουν οι μεγαλέμποροι, η άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει για τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, οι περικοπές και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές επιστροφών ΦΠΑ, των επιδοτήσεων – ενισχύσεων και ο αποκλεισμός απ’ αυτές χιλιάδων μικρομεσαίων παραγωγών, οι κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για αγροτικά χρέη.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε μαζικό ανυποχώρητο αγώνα. Να δώσουμε μαχητική απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό στην πανελλαδική απεργία της 8ης Δεκέμβρη, στην κεντρική πλατεία Σπάρτης, μαζί με τα ταξικά εργατικά σωματεία, διεκδικώντας να μην εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός και να μείνει στα χαρτιά το ασφαλιστικό έκτρωμα που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση.

Επιπλέον, τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, να δώσουμε βροντερό «παρών» στο περιφερειακό συμβούλιο που θα συνεδριάσει στην Τρίπολη. Μαζί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου και τους άλλους αγροτικούς συλλόγους που συσπειρώνονται σ’ αυτήν, να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα αποζημίωση στο 100% της καταστροφής από το δάκο, να αναλάβει το ΥΠΑΑΤ τη δακοκτονία και να μην επιβαρυνθούν οι ελαιοπαραγωγοί το κόστος της ζημιάς.

Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια να μας οδηγήσουν στο ξεκλήρισμα. Εντείνουμε τον αγώνα και το συντονισμό μας σε παμπελοποννησιακό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο, βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική της ΚΑΠ, της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που μας οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση”.