Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας: “Μεγάλο ποσοστό καταστροφής της παραγωγής ελιών από το χαλάζι”

Κλιμάκιο του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας περιόδευσε σήμερα το πρωί στην δημοτική κοινότητα Κεφαλά του δήμου Σπάρτης και μαζί με αγρότες τις περιοχής έκαναν αυτοψία στα χωράφια, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο επλήγησαν από την χθεσινή χαλαζόπτωση. Στην περιοχή βρέθηκε και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον προϊστάμενο Πελοποννήσου κ. Αγγελόπουλο.

Όπως καταγγέλλει ο σύλλογος “έχει υπάρξει ένα μεγάλο ποσοστό καταστροφής της παραγωγής ελιών (λαδολιάς και βρώσιμης καλαμών). Είναι γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ πληρώνεται εξολοκλήρου από τους Αγροτοκτηνοτρόφους χωρίς να ενισχύεται ούτε με ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, φέτος μάλιστα είδαμε τα ασφάλιστρα να αυξάνονται, με αποτέλεσμα οι αγροτοκτηνοτρόφοι να πληρώσουν 40% και 50% επιπλέον εισφορά. Ωστόσο μέσω του κ. Αγγελόπουλου μας ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει ζημιά και θα δούμε σε δύο μήνες τη θα γίνει, αλλά και να υπήρχε ζημιά δεν θα αποζημιώνονταν οι αγρότες γιατί δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ”.

Ο σύλλογος απαιτεί την άμεση ενίσχυση των αγροτών του Κεφαλά για να καλύψουν το κόστος των καλλιεργητικών εξόδων και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% της πραγματικής ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.