Αγρότες Διοικητήριο: Μεγάλη ανησυχία, μικρή συμμετοχή

kinitopoiisi (1)

kinitopoiisi (1)

Χωρίς την αναμενόμενη συμμετοχή έγινε σήμερα το πρωί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών στο διοικητήριο. Το κάλεσμα είχαν απευθύνει οι Ενώσεις Βιοκαλλιεργητών και Νέων Αγροτών του νομού, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που πραγματοποιείται σήμερα σε όλη τη χώρα.

Χωρίς αγρότες η Λακωνία είναι καταδικασμένη”

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών κ. Δημήτρης Καραμπάσης δήλωσε πως “η συγκέντρωση για τα προβλήματα των αγροτών γίνεται για να καταλάβει ο κόσμος ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Τα μέτρα (φορολογικό, ασφαλιστικό, ΦΠΑ) έχουν ψηφιστεί και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Οι υποσχέσεις των πολιτικών αποδείχτηκαν ψεύτικες. Δεν υπάρχει ελπίδα με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα. Μόνο αν ο κόσμος κινητοποιηθεί, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα (…) Δεν πιστεύω πως μπορούμε να φτάσουμε το επίπεδο κινητοποιήσεων της Γαλλίας, που τις είδε όλος ο κόσμος, αλλά αν οι κινητοποιήσεις μεγαλώσουν κάτι μπορεί να γίνει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αυτοδιοικηση είναι στο πλευρό μας, γιατί χωρίς αγρότες η Λακωνία είναι καταδικασμένη”, συμπλήρωσε.

Το μόνο που ζητάμε είναι να μην μας αφανίσουν”

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Λακωνίας κ. Δημήτρης Σταματάκος είπε πως “είμαστε δυστυχισμένοι με την ανταπόκριση στο κάλεσμα, γιατί οι νέοι θα το ζήσουν περισσότερο αυτό που έρχεται τα επόμενα χρόνια. Από τη βόρεια Ελλάδα, που είναι και οι πιο έντονες κινητοποιήσεις, αλλά κι από τους άλλους νομούς της Ελλάδας που μιλάμε μας περίμεναν εμάς τους «Σπαρτιάτες», όπως μας αποκαλούν, να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτούς του είδους τα κινήματα. Δεν θα μείνουμε ωστόσο με σταυρωμένα χέρια, θα συνεχίσουμε. Σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να φτιάξουμε ένα όργανο, μια επιτροπή αγώνων, να συνομιλήσουμε και να δούμε ποιες θέσεις θα αναπτύξουμε και θα υποστηρίξουμε”.

kinitopoiisi

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει απογοήτευση στον αγροτικό τομέα, δήλωσε πως “υπάρχει απογοήτευση από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που έχουν δοθεί στον αγροτικό κόσμο, ωστόσο χωρίς αγώνα δεν γίνεται τίποτα. Δεν είπαμε ότι θα ανατρέψουμε τα πάντα, ούτε είπαμε να μην πληρώσει ο αγρότης, το μόνο που ζητάμε είναι να μην μας αφανίσουν. Τα προβλήματα είναι χιλιάδες, με αμεσότερο αυτό της φορολόγησης (…) Να βρεθούμε όλοι οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων να μιλήσουμε και να κάνουμε μια κινητοποίηση που να αρμόζει στους λάκωνες”, είπε κλείνοντας.

Το νέο μνημόνιο είναι καταστροφή για τη μικρομεσαία αγροτιά”

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε και ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, ο οποίος εκτίμησε πως “το αγροτικό πρόβλημα είναι συνεχές αλλά τώρα επιδεινώνεται, χρειάζεται ένας συντονισμένος αγώνας, μια διεκδίκηση και πάλη για να λυθούν τα προβλήματα της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής. Δεν μπορεί μια αγροτική χώρα σαν την Ελλάδα, που παράγει τα καλύτερα προϊόντα, να μην μπορεί να τα εξάγει. Και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συγκεντρωθεί και να συντονιστεί η Πολιτεία και όλοι μας. Δεν είναι ζήτημα δήμου, πρέπει να είναι μια κοινή, εθνική πολιτική”, δήλωσε. “Εμείς ως δήμος θα στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες, ώστε να διεκδικήσουμε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, που πρέπει να αποφασιστεί από τους αγρότες, να βοηθήσουμε να λυθούν τα προβλήματά τους, κι όπου χρειαστεί θα είμαστε πάντα μπροστάρηδες”.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που προβλέπει η νέα συμφωνία με τους πιστωτές, ο κ. Βαλιώτης δήλωσε κατηγορηματικά πως “το νέο μνημόνιο είναι καταστροφή για τη μικρομεσαία αγροτιά, θα κλείσει η μικρομεσαία αγροτιά” και ολοκλήρωσε εκφράζοντας την άποψη πως “όλα αυτά τα μέτρα επιδιώκουν να στηρίξουν μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις”.