Σε ψήφισμα για να ζητήσουν την απόσυρση των προωθούμενων φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων από την κυβέρνηση προχώρησαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις:

“Ένας αγρότης έχει να αντιμετωπίσει:
1. Υψηλό κόστος παραγωγής (λιπάσματα, ρεύμα, πετρέλαιο, μηχανήματα κ.ά.).
2. Μηδενική ρευστότητα, ειδικά τα τελευταία χρόνια που δεν δίδεται κανένα δάνειο.
3. Δύσκολες καιρικές συνθήκες.
4. Καρτέλ εμπόρων που καθορίζουν την τιμή πώλησης του προϊόντος του.
5. Ανταγωνισμό (όχι υγιή) όμοιων προϊόντων απο άλλες χώρες.
6. Ένα εχθρικό κράτος.
7. Ένα ανοικτό μαγαζί που δεν είναι σίγουρος μέχρι την τελευταία στιγμή αν και τι θα παράγει, παρόλα τα έξοδα που έχει κάνει.
8. Συνεχή ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων.
9. Έναν υποχρεωτικό ΕΛΓΑ, που για τα περισσότερα προβλήματα στην καλλιέργειά του δεν τον καλύπτει ασφαλιστικά.
10. Έξοδα που είναι δύσκολο να αποδείξει (εργάτες, οικογένεια κλπ).

Ακόμη και τα τεκμαρτά εισοδήματα έχουν άλλη λογική στα αστικά κέντρα απ᾽ ό,τι στην επαρχία. Παροχές όπως υγεία, νερό και μεταφορές δεν είναι ίδιες. Πχ ένα δεύτερο αμάξι, όταν δεν έχεις συγκοινωνίες, είναι ανάγκη, δεν είναι πολυτέλεια (δεν εννοούμε βέβαια τα Cayen).

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και δύο νομοσχέδια, το φορολογικό και το ασφαλιστικό, με μια καθαρά εισπρακτική λογική. Ποσοστά επί του εισοδήματος και το μεν και το δε, με τρόπο που ισοπεδώνουν τον αγρότη και δεν δίνουν κίνητρο περαιτέρω ανάπτυξης.

Θέσεις μας

Επειδή θεωρούμε ότι το αγροτικό είναι πολύ σοβαρό θέμα και καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν το είδε έτσι, πρέπει να αποσυρθούν τα νομοσχέδια και να γίνει ειλικρινής και με ουσία διάλογος, λαμβάνοντας υπόψη και τα προαναφερθέντα σημεία.

Πρώτα να ξεκαθαρίσει το φορολογικό. Να αποσαφηνιστεί ποιος είναι αγρότης, οι πηγές αγροτικού εισοδήματος και ποιο είναι το πραγματικό και όχι πλασματικό αγροτικό εισόδημα. Να αντιμετωπιστούμε σαν αγροτική επιχείρηση με τους διεθνώς αποδεκτούς όρους.

Μετά να συζητηθεί το ασφαλιστικό, με τρόπο ξεκάθαρο, και να μείνει ο ΟΓΑ (αφού εξυγιανθεί) αυτόνομο ταμείο των αγροτών.

Αντιδρούμε γιατί, αν περάσουν αυτά τα νομοσχέδια, θα σταματήσουμε να παράγουμε και θα αναγκαστούμε να παρατήσουμε τη γη μας.

Αποτέλεσμα ένα κράτος γεμάτο ανέργους, μια επαρχία μαραζωμένη, τα παιδιά μας να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και να τρώμε μόνο εισαγόμενα προϊόντα.

Τον όμορφο κόσμο που ονειρεύεστε εμείς θα τον γκρεμίσουμε. Θα αντισταθούμε γιατί πλέον δεν έχουμε άλλη επιλογή!”.