Αγρότες: Σύνταξη στα 62 ζητούν 31 βουλευτές της ΝΔ

Patrianakou

Patrianakou

Σε συνέχεια των δύο παρεμβάσεών της, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες σε βάρος των δικαιούχων του ΟΓΑ, η βουλευτής Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου συνυπέβαλε, με 30 ακόμη βουλευτές της ΝΔ, ερώτηση για τη μείωση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης των αγροτών και το χαρακτηρισμό της εργασίας τους ως βαριάς και ανθυγιεινής.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, οι αγρότες είναι οι μόνοι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Προς αποκατάσταση της αδικίας αυτής, επιβάλλεται η υλοποίηση της δέσμευσης για συνταξιοδότηση των αγροτών με τη συμπλήρωση του 62ου έτους και 40 ετών ασφάλισης.

Επιπλέον, δεν μπορεί να απαιτείται από καμία γυναίκα, αλλά και κανέναν άνδρα, να πραγματοποιεί επίπονες αγροτικές εργασίες μέχρι τα 67 τους χρόνια. Ειδικά για τις αγρότισσες, τονίζεται ότι καμία γυναίκα, σε οποιοδήποτε αντικείμενο εργασίας, δεν συνταξιοδοτείται στα 67 της.

Επιβάλλεται επίσης να ληφθεί η απαιτούμενη πρόνοια για τους αγρότες που έχουν γεννηθεί το 1948 και το 1949 και οι οποίοι είναι οι μεγάλοι αδικηθέντες από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από το 65ο στο 67ο έτος.

Λόγω δε της φύσης της αγροτικής εργασίας και της σωματικής καταπόνησης που αυτή συνεπάγεται, ζητείται επιπρόσθετα και η αναγνώριση της εργασίας των αγροτών ως βαριάς και ανθυγιεινής.