Αγωνιστική Πρωτοβουλία: “Yπό διωγμό η βιολογική γεωργία στην Πελοπόννησο”

Την άποψη ότι τα αποτελέσματα αξιολόγησης των υποβληθεισών αιτήσεων θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχιση της βιολογικής γεωργίας στην περιφέρειά μας και πως αναδεικνύουν σοβαρά θέματα πληρότητας και νομιμότητας της πρόσκλησης (διαγωνισμού) διατυπώνει με την παρακάτω ανακοίνωση η περιφερειακή παράταξη “Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου”:

“Εκατοντάδες γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου οδηγούνται εκτός προγράμματος βιολογικής γεωργίας του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Βιοκαλλιεργητές με «προϋπηρεσία» χρόνων, με επενδύσεις σε υποδομές, με γνώσεις και εμπειρίες, με παρουσία στην εμπορία των βιολογικών προϊόντων, αποκλείονται από τη στήριξη του προγράμματος και ευρίσκονται μετέωροι, μετά από τους απίστευτους και αντιεπιστημονικούς σχεδιασμούς των ΥΠΑΑΤ – ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η απόδειξη στους δύο πίνακες:

Τα όσα αποτυπώνονται παραπάνω καταγράφονται ως προϊόντα αφενός μεν ιδεολογημάτων και αφετέρου δε «περίεργων» στοχεύσεων ή και «μεθοδεύσεων» εκ μέρους εκείνων που είχαν την ευθύνη της εφαρμογής του μέτρου των βιολογικών καλλιεργειών.

Η ανάγκη των κυβερνώντων να παρουσιάσουν έργο και απορροφήσεις στον πρωτογενή τομέα, αλλά και ταυτόχρονα να «μετατοπίσουν το κέντρο βάρους του προγράμματος» προς τα βόρεια, υπονόμευσαν το εγχείρημα της Βιολογικής Γεωργίας 2014-2020.

Ο όλος σχεδιασμός και η τρέχουσα διαχείριση ενός μικρού αλλά και ανταγωνιστικού μέτρου καταδεικνύει ότι οι υπεύθυνοι δεν είναι «άσχετοι ή ημιμαθείς» αλλά «επικίνδυνοι».

Διότι:
– Η προκήρυξη, όπως φάνηκε στο πεδίο της εφαρμογής, ήταν πρόχειρη, θεσμικά και επιστημονικά πλημμελής και υπονόμευσε τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα του μέτρου.
– Στις δύο από τις τέσσερις δράσεις του μέτρου δεν μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα!
– Διότι η προκήρυξη είναι μία και ενιαία, δεν τεμαχίζεται και δεν παράγει μερικά αποτελέσματα κατά τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας.
– Πιθανή νέα – ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ – προκήρυξη με άλλα κριτήρια, θα δημιουργήσει δικαιούχους δύο ταχυτήτων και θα ανακύψουν θέματα ισότιμης μεταχείρισης των υποψηφίων.
– Τα υφιστάμενα κριτήρια αξιολόγησης δεν παράγουν αποτελέσματα τα οποία να ευρίσκονται σε συμφωνία με τους εθνικούς και περιφερειακούς στόχους.

Καλούμε την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ:
– Να ακυρώσει άμεσα και στο σύνολό του τον διαγωνισμό. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα αποτέλεσμα, καμία δέσμευση επί του προϋπολογισμού.
– Να συγκεντρώσει ΟΛΟΥΣ τους πόρους που ισχυρίζεται ότι διαθέτει, και να προκηρύξει εκ νέου το μέτρο.
– Να κατανείμει τους διαθέσιμους πόρους κατά Περιφέρεια με βάση το ιστορικό προηγούμενο και το καλλιεργητικό προφίλ καθεμιάς εξ αυτών.
– Να υιοθετήσει πολλαπλά κριτήρια αξιολόγησης, ώστε αφενός μεν να υποστηρίζεται η προώθηση, η διεύρυνση και η συνέχεια της βιολογικής παραγωγής, αφετέρου δε να κατοχυρώνεται η διαφάνεια στην κατανομή των πόρων.
Θεωρούμε ότι κάθε προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων θα οδηγήσει σε αδιέξοδα και σε πολλαπλές πολιτικές και άλλες περιπέτειες.
Οι ευθύνες των θεσμικών οργάνων μεγάλες και βαρύτατες.

Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι τα πρώτα τεστ εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-2020 δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά.
Έχει ήδη τεθεί υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία και η ετοιμότητα ολόκληρου του μηχανισμού διαχείρισης του ΠΑΑ.
Εάν «ναυαγεί» -όπως εύστοχα έγραψαν οι γεωπόνοι της Λακωνίας- στα νερά της βιολογικής γεωργίας, τι θα γίνει όταν θα κληθεί να «τρέξει» προγράμματα σύνθετα, βαριά και ακριβά;
Μπορείτε να προσφέρετε πολύτιμες υπηρεσίες στον τόπο, ΑΝ ακούσετε προσεκτικά αυτά που σας λένε όλοι αυτοί που, χρόνια τώρα, ευρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παραγωγής – τυποποίησης – διακίνησης και εμπορίας βιολογικών προϊόντων.

Τέλος καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, στο οποίο έχουν κατατεθεί όλα τα σχετικά υλικά, να πάρει θέση και να απαιτήσει την ακύρωση του διαγωνισμού ως βλαπτικού για τα συμφέροντα των πελοποννησίων παραγωγών”.