Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου: Κανένα μέτρο στήριξης των αγροτών από την κυβέρνηση

Σε ανακοίνωση προχώρησε η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου καλώντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων και του εισοδήματος των παραγωγών, ώστε να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα τους και να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παράγουν. Διαφορετικά, όπως υποστηρίζουν, οι ευθύνες της θα είναι πολύ μεγάλες για την παραγωγική καταστροφή που θα προκύψει στη χώρα και την ακραία φτωχοποίηση των αγροτών κτηνοτρόφων και ψαράδων.

Αναλυτικά αναφέρουν:

“1. Δακοκτονία: Είναι εγκληματική πολιτικά η άρνηση του κ. Βορίδη και της κυβέρνησης συνολικά να ικανοποιήσει το απολύτως δίκαιο αναγκαίο και στοιχειώδες αίτημα του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου και των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας για συμπληρωματική χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας με 1.200.000 ευρώ ώστε να μπορούν να γίνουν τέσσερις ψεκασμοί σε όλες τις ΠΕ αλλά και να καλυφθούν όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του προγράμματος. Δημιουργείται συνεπώς μέγας κίνδυνος για μια ακόμη χρονιά να καταστραφούν οι ελαιοπαραγωγοί και η ελαιοπαραγωγή. Η ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Οι ελαιοπαραγωγοί λόγω και των τραγικά χαμηλών τιμών αλλά και της ζημιάς που είχαν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια από την δακοπροσβολή, κυρίως λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας, είναι κάτω από τα όρια τους. Επειδή η κυβέρνηση δεν έχει λεφτά για τους αγρότες και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα έχει όμως για το Μορέα και τα golden boys είναι υποχρέωση του περιφερειακού συμβουλίου να το επιβάλει. Η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου θα κάνει ότι πρέπει προς αυτή τη κατεύθυνση .

2. Καμία στήριξη του πρωτογενούς τομέα: Η άρνηση για συμπληρωματική χρηματοδότηση της δακοκτονίας συνδέεται προφανώς με την επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίξει μέχρι σήμερα το εισόδημα των αγροτών ούτε με ένα ευρώ λόγω της ζημιάς που υπέστησαν από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Την ώρα που όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι ανεξαρτήτως ιδεολογικής αντίληψης επισημαίνουν με αφορμή και την κρίση της πανδημίας τη σημασία της στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Την ώρα που ο ΟΗΕ επισημαίνει τους κινδύνους για διατροφική κρίση. Την ώρα που χώρες απαγόρευσαν τις εξαγωγές αγροτοδιατροφικών παραγόντων. Την ώρα που απαιτείται εξασφάλιση στοιχειώδους εθνικής αυτάρκειας σε φάρμακα, υγειονομικό εξοπλισμό και τρόφιμα, με ικανά αποθέματα για καταστάσεις πανδημίας και μέτρα και πολιτικές για ανάταξη της αγροτικής οικονομίας και ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, υπερβαίνοντας την παρασιτική υπερδιόγκωση των υπηρεσιών, ιδιαίτερα των χρηματοπιστωτικών. Η κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει ούτε με ένα ευρώ τους αγρότες οι οποίοι βιώνουν δραματική μείωση του εισοδήματος τους και αδυνατούν να καλλιεργήσουν πάλι τα χωράφια τους και να κρατήσουν τα κοπάδια τους. Η κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών είναι τραγική. Ελαιοπαραγωγοί, πατατοπαραγωγοί, παράγωγοι κηπευτικών και φρούτων, κτηνοτρόφοι κλπ αδυνατούν όχι μόνο να συνεχίσουν το επάγγελμα άλλα και να επιβιώσουν.

Η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου τονίζει ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι μόνοι σχεδόν που έχουν μείνει εκτός των μέτρων στήριξης από τις συνέπειες του κορωνοϊού είναι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες.

Καλούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να πάρει επιτέλους άμεσα μέτρα στήριξης της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων και του εισοδήματος των παραγωγών ώστε να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα τους και να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παράγουν, διαφορετικά οι ευθύνες της θα είναι πολύ μεγάλες για την παραγωγική καταστροφή που θα προκύψει στη χώρα και την ακραία φτωχοποίηση των αγροτών κτηνοτρόφων και ψαράδων που θα συμβεί”.