Αδελφοποίηση με τον Τάραντα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Moiragias - Apostolakos

Moiragias - Apostolakos

Αδελφοποίηση με τον ιταλικό δήμο του Τάραντα, περιοχή που αποτελεί αρχαία αποικία της Σπάρτης, αποφάσισε στη χθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο. Το θέμα εισηγήθηκε η σύμβουλος κ. Χριστίνα Μακρυσοπούλου, ενώ πρόσφατα είχε προηγηθεί σχετική επίσκεψη και επαφές του κ. Τζωρτζάκη στην Ιταλία.

Όπως σημείωσε η εισηγήτρια, το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που Makrysopoulou Xristinaέχει εκπονηθεί στοχεύει στην ανάπτυξη και των δύο περιοχών, με παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ανάπλαση των εισόδων των δύο πόλεων και του πολεοδομικού ιστού, θεματικά πάρκα για την αναβίωση της ζωής των αρχαίων σπαρτιατών, πολιτιστικές και τουριστικές ανταλλαγές. Τη δεδομένη μάλιστα στιγμή βρίσκεται σε ισχύ ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιχορήγησης των αδελφοποιήσεων, το οποίο λήγει στις 1/3/2015, οπότε κρίθηκε αναγκαία η άμεση έγκριση της αδελφοποίησης από το ΔΣ προκειμένου να υπάρξει ένταξη στο πρόγραμμα.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Τζωρτζάκης, υπενθύμισε όσα είχε αναφέρει σε προηγούμενο συμβούλιο περί του έντονου ενδιαφέροντος και θαυμασμού των ταραντίνων για την μητέρα-πόλη της Σπάρτης διαχρονικά από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, οπότε οι ιταλοί συνεχίζουν δυναμικά να αρθρογραφούν σε εφημερίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος, αναγνώστηκε επιστολή του δημάρχου Τάραντα με την πρότασή του για αδελφοποίηση των δύο τόπων, αλλά και η θερμή απάντηση του δημάρχου Σπάρτης, η οποία εξέφραζε την πλήρη συγκατάθεση της λακωνικής πλευράς.

Τελικώς η αδελφοποίηση έγινε δεκτή ομόφωνα από το Σώμα, ενώ αρκετοί από τους αιρετούς υπέβαλαν παρατηρήσεις για την εν γένει καλύτερη αξιοποίηση του θεσμού των αδελφοποιήσεων προς όφελος του δήμου Σπάρτης.