Στον παραλιακό πεζόδρομο της Νέας Περάμου Καβάλας, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, διεξήχθη χθες η τελετή αδελφοποίησης μεταξύ των δήμων Σπάρτης και Παγγαίου.

Παρόντες ήσαν ο δημάρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, αντιπροσωπεία του δήμου Σπάρτης με επικεφαλής τον δήμαρχο Ευάγγελο Βαλιώτη, δημοτικοί σύμβουλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ Σπάρτης και των τοπικών σχολικών μονάδων.

Το πρόγραμμα, εκτός από την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας, περιελάμβανε χαιρετισμούς επισήμων, ομιλία από τον δικηγόρο – ιστορικό ερευνητή Θεόδωρο Λυμπεράκη και ανταλλαγές δώρων και αναμνηστικών.

“Είναι χρέος μας, αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 2.500 χρόνια να συνεχισθεί, κυρίως με τα παιδιά μας, που πρέπει να μάθουν ιστορία, γιατί λαός που ξέρει την ιστορία του δεν πεθαίνει ποτέ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους πρωτεργάτες αυτής της αδελφοποίησης, τους κ.κ. Μπακή και Ζουμπλιό, όπως και τα στελέχη των δύο δήμων που προσπάθησαν για να προχωρήσει η όλη διαδικασία” σημείωσε ο κ. Βαλιώτης.

Ο “σπόρος” της αδελφοποίησης των δύο περιοχών μπήκε το 2014, όταν ο Νίκος Μπακής, μέλος της επιτροπής αδελφοποιήσεων, βρέθηκε στη Νέα Πέραμο κι είχε επαφές με τον πρόεδρο της κοινότητας, καθώς και με κατοίκους. Αμφότερους τους δήμους ενώνουν κοινές ιστορικές και πολιτισμικές αναφορές, οι οποίες έχουν έρεισμα στον χαρισματικό σπαρτιάτη στρατηγό Βρασίδα.

Ο τελευταίος, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, το 422 πΧ, κατά τη διάρκεια εκστρατείας κατά της Αμφίπολης, εγκλωβίστηκε με το πλοίο του στον κόλπο της Νέας Περάμου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως, κατάφερε να διαφύγει, αφού μετέφερε το καράβι του κατασκευάζοντας έναν αυτοσχέδιο δίολκο, πάνω από μια στενή λωρίδα στεριάς που χωρίζει τον κόλπο της Νέας Περάμου με την ανοιχτή θάλασσα. Για το λόγο αυτό η χερσόνησος στη Νέα Πέραμο ονομάστηκε “κόλπος στρατηγού Βρασίδα”. Η πόλη, για να τον τιμήσει, έδωσε το όνομά του στην ποδοσφαιρική ομάδα Α.Μ.Σ. Βρασίδας Νέας Περάμου, ενώ διοργανώνει ετήσιες εκδηλώσεις με ομιλίες και αθλητικούς αγώνες.

Η χθεσινή εκδήλωση επισφράγισε για τις δύο περιοχές τους δεσμούς φιλίας και συναντίληψης σε θέματα προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ευρύτερης διαδημοτικής συνεργασίας. Οι στόχοι της αδελφοποίησης συνοψίζονται στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, χρήσιμων πρακτικών, εμπειριών και γνώσεων σε διοικητικά και πολιτιστικά θέματα, στη διοργάνωση τουριστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, σε επισκέψεις οργανισμών και συλλόγων, φοιτητών και μαθητών, καθώς και στην αδελφοποίηση σχολείων και γενικότερα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.