Αδελφοποιήθηκαν οι Δήμοι Σπάρτης – Τάραντα

adelfopoiisi (6)

adelfopoiisi (6)

Το 706 πΧ οι Σπαρτιάτες ιδρύουν αποικία στη νότια Ιταλία και της δίνουν το όνομα “Τάραντας”, τιμώντας το γιο του θεού Ποσειδώνα. Ύστερα από 2.721 χρόνια αποφασίζουμε να συναντήσουμε τα αδέλφια μας, τους Ταραντίνους, που δηλώνουν υπερήφανα ότι είναι γνήσιοι απόγονοι των Σπαρτιατών, μιλούν ελληνικά και με κάθε τρόπο θυμίζουν όχι μόνο στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες την ελληνική καταγωγή τους.

Ποια μεγαλύτερη τιμή άραγε θα μπορούσε να υπάρξει για τον οικιστή και τη μητρόπολη; Το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης, αναλογιζόμενο αυτή την τιμή, αποφάσισε ομόφωνα την αδελφοποίηση του δήμου Σπάρτης με εκείνον του Τάραντα.

Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης και μετά από πρόσκληση του δημάρχου Τάραντα κ. Stefano Ippatio, επίσημη αποστολή του δήμου μας αποτελούμενη από τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Χριστίνα Μακρυσοπούλου, Χρήστο Πλειώτα και Σταύρο Αργειτάκο παρευρέθη στην τελετή αδελφοποίησης, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Τάραντα στις 24 Ιουλίου και επισφραγίστηκε με την υπογραφή ανάλογου όρκου. Παρέστησαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μάριος Τζωρτζάκης, Χρήστος Μπουγάδης, Νικόλαος Βλήτας και Γεώργιος Βλάχος.

Οι Ταραντίνοι, που χρόνια περίμεναν αυτή τη στιγμή, υποδέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό το γεγονός της αδελφοποίησης. Για να τιμήσουν μάλιστα τους εκπροσώπους του δήμου μας, πραγματοποίησαν μια θεατρική αναπαράσταση της απόβασης του οικιστή Φάλανθου στην ιταλική ακτή. Η αντιπροσωπεία του δήμου Σπάρτης επισκέφθηκε ακόμη το Κάστρο Aragonese, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Τάραντα και το θεματικό πάρκο Σακούρο, συνοδεία εκπροσώπων του δήμου Τάραντα και τοπικών συλλόγων.

Η θερμή φιλοξενία και ο προγραμματισμός συγκεκριμένων κινήσεων ήταν τα χαρακτηριστικά της σχέσης που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής των εκπροσώπων του δήμου μας στην πόλη του Τάραντα”, ενημερώνει ο δήμαρχος κ. Ευάγγελος Βαλιώτης. Όπως αναφέρει, συζητήθηκαν οι δυνατότητες για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της οικονομίας και της μόρφωσης.

Έτσι συνεχίζεται μια ιστορική διαδρομή που ξεκίνησε πριν από χιλιάδες χρόνια. Το κοινό όνομα “Σπαρτιάτες”, που μας συνδέει, είναι ξακουστό και σεβαστό σε όλο τον κόσμο. Το επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί ημερομηνία συνάντησης στη Σπάρτη μεταξύ των δύο δήμων, ώστε να επιτευχθεί η στενότερη συνεργασία που θα συντελέσει στην ανάπτυξη των δύο περιοχών.

adelfopoiisiadelfopoiisi (1)adelfopoiisi (2)adelfopoiisi (3)adelfopoiisi (4)adelfopoiisi (5)