Το Σάββατο 8 Ιουνίου, τρεις ημέρες μετά την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας του Ευρώτα σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης πραγματοποίησαν στην κεντρική πλατεία Σπάρτης εκδήλωση για την ανάδειξη του ποταμού.

Στα «Ευρώτεια», που διοργανώνονται για δεύτερη φορά από τον σύλλογο, παρευρέθησαν ο δήμαρχος Βαγγέλης Βαλιώτης και η πρόεδρος του ΝΠ Γεωργία Γαλανοπούλου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το απαραίτητο καλωσόρισμα και τους χαιρετισμούς κι αφού η Δέσποινα Πορφύρη, πρόεδρος του συλλόγου, καλωσόρισε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, οι τελευταίοι μίλησαν με τα κείμενα και τα ποιήματά τους για την εμπειρία τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαζί για τον Ευρώτα», που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο χώρο εκτέθηκαν και τα έργα των παιδιών από όλα τα σχολεία που συμμετείχαν. Τέλος, οι μαθητές και οι εκπρόσωποι των σχολείων έλαβαν αναμνηστικά, καθένας ως «προστάτης του ποταμού», καθώς και καπελάκια ως ενθύμια της συμμετοχής τους.

Η «επίγευση» της εκδήλωσης ήταν σαφώς γλυκιά και οι στόχοι του συλλόγου κρίνονται επιτυχημένοι, καθώς οι μικροί «προστάτες του ποταμού» δημιούργησαν καλλιτεχνικά με αφορμή τον ποταμό και διατράνωσαν το μήνυμα ενάντια στη ρύπανση, αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα από όλους τους ενήλικες. «Τον Ευρώτα αγαπώ και τον θέλω καθαρό», «Προστατέψτε τον Ευρώτα», «Μη μολύνετε τον Ευρώτα SOS» είναι λίγα από αυτά που ακούστηκαν στο μικρόφωνο…

Τα «Ευρώτεια 2020» είναι ο επόμενος στόχος του συλλόγου, ως ένας θεσμός που φιλοδοξεί να αλλάξει τις συνειδήσεις μικρών και μεγάλων.