“Αιωνόβιος” ο Καραβάς: Ανοικτή πρόσκληση καλλιτεχνικής δημιουργίας για την επετειακή του χρονιά

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την πρώτη μόνιμη κατοίκηση στον Καραβά και την απαρχή δημιουργίας του οικισμού, ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος προγραμματίζει για το 2018 σειρά επετειακών εκδηλώσεων.

Το πρώτο σπίτι που δημιουργήθηκε και κατοικήθηκε στον Καραβά ήταν η οικία Δημητρίου Καρμοίρη το 1918. Εν συνεχεία χτίστηκαν σταδιακά κι άλλες κατοικίες (Βρασ. Παναγάκη, Παν/τη Φλώρου κ.ά.), ενώ ο οικισμός γνώρισε έντονη οικιστική ανάπτυξη τα μεταπολεμικά χρόνια και κυρίως τη δεκαετία του ’50.

Με αφορμή την επετειακή εκατονταετηρίδα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά απευθύνει γενική πρόσκληση σε καλλιτέχνες και δημιουργούς (φωτογράφους, ζωγράφους, γλύπτες, λογοτέχνες, ποιητές, γραφίστες, αγιογράφους, μουσικούς, σχεδιαστές γκράφιτι κλπ) να επισκεφτούν το χωριό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν με βάση τη φύση, τον πολιτισμό, τα κτίρια, τα αξιοθέατα, τις εκδηλώσεις, τις δραστηριότητες των κατοίκων, την καθημερινή ζωή κ.ό.κ. Όλα τα έργα θα παρουσιαστούν στο κοινό σε μία ειδική εκδήλωση/έκθεση το καλοκαίρι του 2018 και θα γίνει προσπάθεια να συμπεριληφθούν σε ένα επετειακό λεύκωμα. Ο κάθε καλλιτέχνης/δημιουργός μπορεί να συμμετάσχει με ένα έως δύο έργα ανά είδος.

Σημειώνεται πως με τη συμμετοχή τους οι δημιουργοί παραχωρούν αυτοδίκαια στους διοργανωτές τα έργα με τα οποία θα συμμετάσχουν, τα οποία θα διακοσμήσουν μετά τις εκδηλώσεις τους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους του οικισμού. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό δώρο.

Οι καλλιτέχνες και δημιουργοί μπορούν να γνωστοποιήσουν τη συμμετοχή τους στο σύλλογο έως και την 31η Μαρτίου 2018 ηλεκτρονικά στο e-mail pskarava@gmail.com ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση «Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά, Καραβάς Δ. Σπάρτης, ΤΚ 23100, Λακωνία», γράφοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, e-mail, ταχ. διεύθυνση) και τα στοιχεία του/των έργου/-ων τους (είδος έργου, τίτλος). Οι συμμετέχοντες πρέπει να αποστείλουν ή να καταθέσουν τα έργα τους το αργότερο έως τις 30 Απριλίου 2018. Η ημερομηνία διεξαγωγής της επετειακής εκδήλωσης/έκθεσης καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν θα ανακοινωθούν στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται για τις επικείμενες δράσεις του οικισμού και του πολιτιστικού του συλλόγου μέσω της ιστοσελίδας e-karavas.gr. Επίσης όσοι ενδιαφέρονται να επισκεφθούν συγκεκριμένα σημεία του χωριού ή να πάρουν πληροφορίες για αυτά μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 6978071553 (Νίκος Καρμοίρης), 6944333483 (Δημήτρης Τζανέτος), και 6976767797 (Νίκος Ασπιώτης).