Την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων, Μηχανικών και Σωστικών Μέσων στη Νεάπολη ζητεί από τον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης. Η σχετική επιστολή απευθύνεται επίσης στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Όπως ενημερώνει ο δήμαρχος, για τη στέγαση της εκπαιδευτικής υποδομής ο δήμος προτίθεται να διαθέσει άμεσα υπάρχον κτίριο επαρκές, κατάλληλο και λειτουργικό, εμβαδού 1.625,97 τμ στην παραλία της Νεάπολης, καθώς και να συνδράμει σε οτιδήποτε περαιτέρω απαιτηθεί.
Μνημονεύοντας τη διαχρονική ενασχόληση του ντόπιου πληθυσμού με τη ναυτιλία αλλά και μια σειρά λόγων που ενισχύουν το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, η επιστολή συνεχίζει με τις σημαντικές ωφέλειες που θα επιφέρει στον δήμο Μονεμβασίας, τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο η υλοποίηση της Ακαδημίας.
Άλλωστε, όπως σημειώνει ο κ. Τριχείλης, δεν υπάρχει όμοια σχολή στην Πελοπόννησο, ενώ η Πολιτεία ήδη έχει επενδύσει σε μεγάλες πόλεις (Καλαμάτα, Πάτρα, Τρίπολη, Σπάρτη), με δομές (πανεπιστημιακές σχολές), αλλά και με μεγάλα έργα υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, εθνικό οδικό δίκτυο κλπ).
Ο δήμος προσβλέπει εξάλλου και στη σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Βάσει της επιστολής, “εκτός των πλεονεκτημάτων που εμπεριέχει η πρότασή μας και των καλών σχέσεων, γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή μας και συνέβαλαν ο κ. Π. Λασκαρίδης (επίτιμος δημότης τέως δήμου Βοιών) με την αναπαλαίωση του φάρου του κάβου Μαλέα και ο αείμνηστος Β. Κωνσταντακόπουλος (επίσης επίτιμος δημότης) με τη μελέτη της αναπαλαίωσης του φάρου”.