Ακύρωση των αυξήσεων στο νερό ζητούν με προσφυγή 48 κοινότητες του Δήμου Σπάρτης

Να μπλοκάρουν την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΥΑΣ επιχειρούν οι πρόεδροι 48  κοινοτήτων του δήμου Σπάρτης, προσφεύγοντας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου.

Η προσφυγή στρέφεται κατά της από 13-4-2021 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου με θέμα “Έγκριση ή μη της αριθ. 35/16-3-2021 απόφασης του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σπάρτης (ΔΕΥΑΣ) με θέμα «Αναπροσαρμογή τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΣ»”.

Όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες, “από την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ προκύπτει ότι η ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος δεν επιτυγχάνεται κατά προτεραιότητα με τη μείωση του κόστους [όπως προβλέπεται από σχετική κοινή υπουργική απόφαση], αλλά με αύξηση των εσόδων: από 2.268.276,70€ (2019) σε 2.734.789,97€ (2021)”.

“Επίσης”, σημειώνουν, “προκύπτει ότι η μεσοσταθμική αύξηση για τον δήμο Σπάρτης είναι 18,89%, ενώ από σχετικό δελτίο τύπου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το οποίο είναι προγενέστερο της σχετικής απόφασης της ΔΕΥΑΣ, το ΑΕΠ της χώρας μας κατά το 2020 παρουσίασε μείωση κατά 8,2% σε όρους όγκου και κατά 9,6% σε τρέχουσες τιμές”.

Επιπλέον υπογραμμίζουν πως “στη σχετική απόφαση της ΔΕΥΑΣ δεν αναφέρεται ότι υποβλήθηκε εκ μέρους της ΔΕΥΑΣ Σχέδιο Εφαρμογής Δράσης στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο οποίο θα γινόταν έκθεση των μέτρων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της επαρκούς ανάκτησης (…) ούτε έγκριση του Σχεδίου από τον ειδικό γραμματέα Υδάτων της ΕΓΥ”.

Οι 48 κοινότητες που στηρίζουν την προσφυγή είναι οι: Αγία Ειρήνη (Βάρσοβα), Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Ιωάννης, Άγιος Κωνσταντίνος, Αγόριανη, Αγριάνοι, Αλευρού, Αμύκλες, Αναβρυτή, Ανώγεια, Άρνα, Βαμβακού, Βαρβίτσα, Βασσαράς, Βασιλική, Βορδόνια, Βουτιάνοι, Βρέσθενα, Γεωργίτσι, Γκοριτσά, Γοράνοι, Θεολόγος, Καλλονή, Καλύβια Σοχάς, Καμίνια, Καρυές, Καστόρι, Κεφαλάς, Κλαδάς, Κονιδίτσα, Λευκόχωμα, Λογγάστρα, Λογκανίκος, Μαγούλα, Μυστράς, Ξηροκάμπι, Παλαιοπαναγιά, Παρόρι, Πελλάνα, Περιβόλια, Πλατάνα, Πολοβίτσα, Σελλασία, Σκούρα, Σουστιάνοι, Σπαρτιά, Τραπεζοντή, Τρύπη.