Εάν ξαφνιάστηκε κάποιος από τα όσα δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος Γερούν Ντάισελμπλουμ, τότε δεν παρακολουθεί τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας, με τις ρεαλιστικές προσεγγίσεις στις οποίες απλά εξηγούμε τι γράφουν τα όσα έχουν προσυμφωνηθεί και υπογραφεί. Είναι μειώσεις και περικοπές που οδηγούν στον αφανισμό μας. Εάν τρομοκρατήθηκε από τα όσα έμαθε, καλά έκανε και τρομοκρατήθηκε.

Γιατί είναι αλήθεια αυτό που βροντοφωνάζουμε τόσο καιρό! Πως το ποσό που θα απαιτηθεί για την εφαρμογή σε όλη την Ελλάδα του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης θα βρεθεί μέσω της περικοπής των κονδυλίων για την κοινωνική πρόνοια. Η αρχή θα γίνει με την περικοπή βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, που θα αναφέρεται ως εξορθολογισμός, αναδιάρθρωση, αποκατάσταση στρεβλώσεων, αναπροσαρμογή…

Μετά την “κολυμβήθρα του Σιλωάμ”, το ΚΕΠΑ, που “γιατρεύει” αναπηρίες, οι περικοπές αυτές, τη συγκεκριμένη στιγμή, αποτελούν τον ολετήρα μας.

Στόχος είναι να καλυφθούν οι… τρύπες για τη χρηματοδότηση της πανελλαδικής εφαρμογής του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Το ΚΕΑ προϋπολογίζεται για το 2017 στα 760 εκατ. ευρώ, ενώ οι δανειστές εμμένουν στην εξασφάλιση πόρων μόνιμου χαρακτήρα. Τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών φέρονται να αναζητούν περί τα 250 εκατ. ευρώ. Προχθές ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας την επικαιροποιημένη ατζέντα του επικείμενου Eurogroup. Αναστάτωση προκλήθηκε, καθώς αρχικά θεωρήθηκε ότι ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανοίγει ξανά θέμα ασφαλιστικού. Αργότερα ωστόσο διευκρινίστηκε ότι ο ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόταν στην αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων, κάτι που προβλέπεται και από το συμπληρωματικό μνημόνιο του Ιουνίου.

Τάκης Αλεξανδράκης
πρόεδρος Σωματείου ΑμεΑ Λακωνίας